Анти-ковид пилуле Фајзер


Антивирусна пилула коју је развио Фајзер смањила је хоспитализацију и смртност од ЦОВИД-19 за око 89 процената у испитивању које је укључивало 774 новозаражене особе са ризиком од развоја тешке болести. То је према саопштењу за штампу које је компанија објавила у петак; пуни подаци још нису објављени, објављени или рецензирани.

Ипак, Фајзер је рекао да су резултати изгледали довољно обећавајуће да је независни комитет за праћење података препоручио да се испитивање заврши раније. Фајзер је саопштио да сада планира да што пре достави своје податке Управи за храну и лекове за одобрење за хитну употребу (ЕУА).

Фајзер-ов орални антивирусни лек—ПФ-07321332—је други кандидат за лек који изазива буку као лак за употребу и веома ефикасан третман за Ковид -19. Прошлог месеца, Мерцк је објавио да је његов орални антивирусни третман, молнупиравир, смањио ризик од хоспитализације и смрти од ЦОВИД-19 за отприлике 50 процената код новоинфицираних, ризичних људи. Мерцк се пријавио за ЕУА, а саветници ФДА ће прегледати пријаву 30. новембра.

Предности


Иако су здравствени стручњаци срећни што имају што више ефикасних лекова за борбу против разорне пандемије, Пфизер није тако суптилно приметио предности које ПФ-07321332 има у односу на молнупиравир. Осим боље ефикасности (89 процената наспрам 50 процената), Фајзер је у свом саопштењу за јавност истакао да ПФ-07321332 „потиче у Фајзеровим лабораторијама“. У ствари, његов развој је започео Фајзеровим радом на проналажењу лека за САРС-ЦоВ-1 након избијања САРС-а 2002. године. Истичући ову чињеницу чини се као покушај против Мерцковог молнупиравира, који је рођен у академској истраживачкој лабораторији на Универзитету Емори пре много година. Мерцк је купио права на лек само 2020. током касне фазе развоја против Ковид-19.

Фајзер је такође приметио да ПФ-07321332 „није показао доказе о мутагеним интеракцијама ДНК“, што је још један очигледан удар на молнупиравир. ПФ-07321332 је лек који инхибира протеазу; делује тако што омета специфичан ензим, назван протеаза, који се налази у САРС-ЦоВ-2 и другим коронавирусима. Протеаза игра кључну улогу за вирус тако што раздваја низове протеина на мање јединице које су функционалне – и виталне за способност вируса да прави инфективне копије самог себе. Инхибицијом протеазе, ПФ-07321332 спречава репликацију САРС-ЦоВ-2.


Што се тиче безбедности, Фајзер је рекао да су благи ефекти пријављени приближно подједнако између третираних и плацебо група (19 процената према 21 проценат). Такође, више људи који су примали плацебо пријавило је озбиљне нежељене ефекте (1,7 процената наспрам 6,6 процената) и више је одустало од испитивања (2,1 проценат наспрам 4,1 процената) него људи који су лечени ПФ-07321332.

Ако ПФ-07321332 добије дозволу, Фајзер каже да ће понудити лек са вишеструким ценама на основу нивоа прихода у земљама. Али стручњаци су већ скептични према правичној дистрибуцији лека на основу значајне неједнакости у дистрибуцији Фајзерове вакцине против Ковид -19.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *