Истина о продаји ХЕТ-а


Иако је вријеме празника, свједоци смо писањима разних медија о томе како се продаје предузеће Хидроелектране на Требишњици. Саопштење о одбацивању таквих и сличних тврдњи налази се испод.

Предузеће “Хидроелектране на Требишњици” одбацило је, како наводе, малициозне инсинуације у појединим медијима о приватизацији овог предузећа, наводећи да је одлука о докапитализацији донесена да би се омогућило повећање основног капитала ХЕДабар“.

Предузеће “Хидроелектране на Требишњици” од 2015. године властитим средствима гради ХЕДабар“, истичући да су уложени надљудски напори да би били потписани сви уговори потребни за наставак тог пројекта у који је до данас уложило више од 122 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Одлука о докапитализацији “Хидроелектрана на Требишњици” донесена је да би се омогућило повећање основног капитала ХЕДабар“, ради обезбјеђивања средстава потребних за наставак изградње започете 2015. године и стављања у функцију овог објекта од немјерљивог значаја, не само за њихово пословање, већ и за цијелу Републику Српску.

Наведени објекат у 2025. години треба да произведе додатних 272 гигават-часа електричне енергије, чиме би се повећала количина електричне енергије која се производи из хидро извора, за разлику од садашње ситуације када је већински производимо из термо извора. Тако би се побољшао енергетски биланс у корист електричне енергије произведене из обновљивих извора“, додали су у саопштењу.

У предузећу “Хидроелектране на Требишњици” наводе да је обезбјеђење средстава докапитализацијом на тржишту капитала логичан потез, ако се има у виду да су “Хидроелектране на Требишњици” акционарско друштво чијим се акцијама тргује на берзи, те се проводи у потпуности транспарентно, јавно и у складу са важећим позитивним прописима.

У вези са тим напомињУ да је матично предузеће већ обезбиједило средства која су неопходна у овој докапитализацији за кориштење права прече куповине чиме ће обезбиједити најмање постојећи проценат власништва, а “Хидроелектране на Требишњици” неће излагати додатним трошковима камата којим би ово предузеће било изложено да је средства обезбиједило задуживањем.

Сви постојећи акционари који на дан 10. фебруара 2022. године буду имали то својство могу учинити исто“, наводи се у саопштењу.

Из предузећа “Хидроелектране на Требишњици” кажу да ће малициозне инсинуације пуштене у медије без икакве претходне провјере, мотивисане политичким притисцима и ударима на њих, схватити као вјетар у леђа да наставе с њиховим пројектима усмјереним искључиво на повећање производње електричне енергије, коју, како су навели, у коначници сви користе.

Извор:Херцег ТВ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *