Како до посла у Херцеговини?


Кључ ефикасног запошљавања лежи у тијесној повезаности између образовања, које без сумње ствара будуће кадрове, и привреде која би требало да изнађе начина да ти кадрови своју будућност виде ту, овдје и сад. Циљ је добити одговоре на питања како до посла у Херцеговини.

Са циљем бољег повезивања струке и привреде , и њеног прилагођавања потребама тржишта рада, у Требињу је одржан Сајам образовања и запошљавања. Догађај се одвио у требињском Дому младих, који је ове године угостио више активности корисних за младе.

На сајму су привредници и установе имали прилику представити своје дјелатности, уз двије стручне средње школе . Сајам је намијењен средњошколцима који похађају неке од стручних школа али и ученицима завршних разреда основних школа који су на прагу бирања свог будућег опредијељења , бар када се ради о образовању и запошљавању.

Према ријечима директора Развојне агенције Требиње, Бендераћ Бојана, у фокусу су били ученици деветих разреда основних школа.
“Акценат је стављен на ученике деветих разреда основних школа и њихове родитеље, кко би се могли упознати са занимањима која нуде средње стручне школе” навео је Бендераћ и додао да је највећа потражња тренутно у Требињу за грађевинским радницима.

Градоначелник Ћурић Мирко је рекао да је циљ што боље представити основцима занимања будућности у Требињу.

Стиже и нова опрема

“Већ се показало да пројекти са Развојном агенцијом Требиња и организацијом “Хелветас дају резултате. Набављена је опшрема за Центар средњих школа за смјер угоститељство, као и за Техничку школу за оператере на ЦНЦ машинама, а кроз овај пројекат набавићемо и информатичку опрему за Техничку школу како би практична настава била на што бољем нивоу” истакао је градоначелник Ћурић.

Он подсјећа јавност да је у овој школској години по први пут био већи интерес за упис у занатске смјерове, бар када је ријеч о средњим школама. Циљ и јесте да дјеца уписују школе и смјерове занимња која имају своју перспективу на тржишту рада.

Недјељка Илијић, директорица Центра средњих школа навела је да је “медицински техничар” једно од најтраженијих занимња и да сходно томе постоји могућност отварања смјера обуке за гинеколошко -акушерског техничара. Како је навела, то је препознато кроз пројекат “Моја будућност”. Такође, потражња је и за кадровима као што су пекар, посластичар, а директорица је истакла да су они који су тај смјер завршили прошле године углавном нашли посао.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *