ОМИКРОН ВИРУС: Шта се зна


Откриће нове и потенцијално преносиве варијанте коронавируса од стране јужноафричких здравствених власти изазвало је снажну реакцију широм свијета, са бројним земљама које су забраниле путнике из неколико земаља јужне Африке.

Свјетска здравствена организација објавила је у петак да је означила новоидентификовану варијанту коронавируса, Б.1.1.529, као варијанту која изазива забринутост, под називом Омикрон.

Поред Јужне Африке, новоидентификована варијанта је откривена у Боцвани, Хонг Конгу и Белгији.

Чини се да се брзо шири у дијеловима Јужне Африке и научници су забринути због тога што би неуобичајено велики број мутација могао да га учини преносивијим и да доведе до заобилажења имуног система .

Европски центар за превенцију и контролу болести саопштио је да постоји “висок до веома висок” ризик да ће се нова варијанта проширити у Европи.

Техничка савјетодавна група СЗО за еволуцију вируса САРС-ЦоВ-2 (ТАГ-ВЕ), и независна група стручњака, састала се у петак како би разговарала о варијанти, наводи се у саопштењу СЗО.

Савјетници су препоручили СЗО да означи варијанту као „забрињавајућу“, позивајући се на велики број мутација варијанте, могућност повећаног ризика од поновне инфекције и
други докази.

Лоренс Јанг, виролог и професор молекуларне онкологије на медицинској школи Варвик у Уједињеном Краљевству, рекао је да је варијанта Омикронавеома забрињавајућа“.

То је најтеже мутирана верзија вируса коју смо до сада видјели. Ова варијанта носи неке промјене које смо раније видели у другим варијантама, али никада све заједно у једном вирусу. Такође има нове мутације“, рекао је Јанг у саопштењу .

Варијанта има велики број мутација, око 50 укупно. Оно што је најважније, јужноафрички научници за геномику рекли су у четвртак да је више од 30 мутација пронађено у протеину шиљака – структури коју вирус користи да уђе у ћелије које нападају.

Нил Фергусон, директор Центра за глобалну анализу заразних болести на Империјал колеџу у Лондону, рекао је у саопштењу да је број мутација на протеину шиљака “без преседана“.

Ген шиљастог протеина је протеин који је мета већине вакцина. Стога постоји забринутост да ова варијанта може имати већи потенцијал да избјегне претходни имунитет од претходних варијанти“, рекао је Фергусон.

Шерон Пикок, професор јавног здравља и микробиологије на Универзитету у Кембриџу, рекла је да је укупан број случајева ковид-19 релативно низак у Јужној Африци, да је дошло до брзог повећања у последњих седам дана.

Она је рекла, док су 16. новембра забележене 273 нове инфекције, цифра је порасла на више од 1.200 случајева до 25. новембра, а више од 80 одсто долази из провинције Гаутенг.

Епидемиолошка слика сугерише да би ова варијанта могла бити преносива, а неколико мутација је у складу са повећаном трансмисивношћу“, рекла је Пикок у коментару који је подијелио британски Научни медијски центар.

Она је додала, иако је значај мутација и њихова комбинација непознат, неки од присутних у најновијој варијанти су у другима повезани са избегавањем имунитета.

Џа је такође рекао да су научници забринути због брзине којом је варијанта Омикрона узела маха. „Ова је врло брзо постала доминантна у Јужној Африци, у регионима у којима је пронађена, у року од неколико дана до недеља за разлику од месеци“, рекао је за ЦНН.


Пеацжжж, де Оливеира, Фергусон, Јха и други научници рекли су да је прерано говорити о пуном утицају мутација на ефикасност вакцине.

Де Оливеира је нагласио да су вакцине Цовид-19 и даље најбоље средство против вируса, додајући да још увек треба да се спроведу лабораторијске студије како би се тестирала утаја вакцине и антитијела.

Оно што не знамо

Мислим да нећемо видјети ситуацију у којој ће вакцине бити бескорисне“, рекао је Џа. „Мислим да је то крајње мало вјероватно. Питање је да ли постоји мали ударац у ефикасности вакцине, или постоји велики погодак? Мислим да ћемо неке прелиминарне податке добити вероватно у наредних неколико дана.

Такође је потребно спровести више студија да би се разумјела клиничка тежина варијанте у поређењу са претходним варијантама.

Такође је нејасно одакле је настала нова мутација. Иако је први пут идентификован у Јужној Африци, можда је дошао са других мјеста.

Важно је не претпоставити да се варијанта први пут појавила у Јужној Африци“, рекао је Пикок.

Произвођач вакцина Модерна рекао је у петак да комбинација мутација уочених у новој варијанти Омикрона представља „значајан потенцијални ризик за убрзање слабљења природног имунитета и имунитета изазваног вакцином“.

Компанија је саопштила да убрзано ради на тестирању способности своје вакцине да неутралише нову варијанту и подаци се очекују у наредним недељама.

Астра Зенека, још један произвођач вакцина, рекао је да жели да разумије утицај варијанте Омикрон на њену вакцину против коронавируса и да тестира своју комбиновану терапију антитела против нове варијанте.

Платформа која се користи у вакцини омогућава компанији да брзо реагује на нове варијанте, рекао је портпарол компаније у петак.

Астра Зенека такође већ спроводи истраживање на локацијама где је варијанта идентификована, наиме у Боцвани и Есватинију, што ће нам омогућити да прикупимо податке о Вакзевриа у стварном свијету против ове нове варијанте вируса“, ​​каже је портпарол.

Астра Зенека вакцина тренутно није одобрена за употребу у САД.

Џонсон & Џонсон је рекао да тестира своју вакцину против нове варијанте.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *