ОМИКРОН СИМПТОМИ : необични али благи


Неколико дана по сазнању да је пријављена варијанта Омикрона људи чекају да буду тестирани на KОВИД-19 у Јоханесбургу 27. новембра 2021. Симптоми необични али благи, пријетњу представљају старијој и невакцинисаној популацији.

Јужноафричка докторка Анжелик Кеце

Јужноафричка докторка која је прва алармирала јавност о варијанти коронавируса Омикрон рекла је да су његови симптоми „необични, али благи“ код здравих пацијената – али је забринута да би сој могао изазвати компликације код старијих и невакцинисаних.

Др Анжелик Кеце, лекар који већ 30 година предсједава Јужноафричким медицинским удружењем (САМА), рекла је да вјерује да је пронашла нови сој вируса након што су пацијенти са КОВИД19 у њеној приватној ординацији у Преторији показали чудне симптоме.

Њихови симптоми су били толико другачији и тако благи од оних које сам раније лијечила“, изјавила је Кеце и 18.новембра је позвала Јужноафрички савјетодавни комитет за вакцине након што је четворочлана породица била позитивна на вирус са симптомима који су укључивали екстремни умор.

Преторија

Др Анжелик Кеце алармирала је Омикрон варијанту коронавируса у Јужној Африци.

То представља благу болест са симптомима који су бол у мишићима и умор који се дан или два не осећа добро“, рекла је Кеце за новине. „До сада смо открили да заражени немају губитак укуса и мириса. Можда имају благи кашаљ. Нема изражених симптома. Неки од заражених се тренутно лијече код куће

Случај шестогодишње дјевојчице

Она је описала један „веома интересантан случај“ који укључује шестогодишњу девојчицу.

Имала је „температуру и веома висок пулс, и питао сам се да ли да је примим. Али када сам је пратила два дана касније, била је много боље“, рекла је.

Кеце је нагласила да су сви њени пацијенти били здрави и изразила забринутост да би старији или невакцинисани пацијенти могли бити погођени омикроном много теже – посебно они са пратећим болестима као што су дијабетес или срчана обољења.

Оно о чему сада морамо да бринемо је да ћемо, када се старије, невакцинисане особе заразе новом варијантом, а ако не буду вакцинисане, видети много људи са тешким обликиђ болести“, саопштила је докторка.

Свјетска здравствена организација је у петак званично назвала вирус, прескочивши два слова грчког алфабета и изабрала „Омикрон“.

У Сједињеним Државама до сад није било потврђених случајева ове мутиране варијанте, али званичници вјерују да је можда већ тамо . Два случаја потврђена су у Великој Британији, која се придружила САД и Европској унији у издавању ограничења путовања.

Гувернерка Њујорка Кети Хочул прогласила је у петак ванредно стање и привремено обуставила све елективне операције у очекивању великог броја хоспитализација.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *