О Светом Матеју и Матијевдану


Данас је Матијевдан, слава посвећена Матеју Јеванђелисти коју слави Српска православна црква и вјерници . Од Невесиња до Аустралије славе Ромовићи и Ковачевићи. Овим путем свима који славе желимо срећну Крсну Славу, у здрављу и весељу да славе још дуго.

Ко је био Матеј?

Светац кога Срби славе Матеј је био Јеврејин и имућну цариник који је приходе сакупљао прелазећи из Галилеје у Сирију.

Због свог задатка као ни сви цариници није био омиљени у народу. Народ к’о народ сматрао их је нечистим и корумпираним.

Живот светог Матеја након што га је Исус Христ позвао и уврстио међу своје апостоле.

Проповиједајући вјеру хришћанску и са силом божанском истјеривао је нечисте силе, мртве васкрсавао, а болесне исцјеливао.

Свједок Исусовог дјела на Земљи био је управо Матеј, како дјела тако и живота, смрти и васкрсења.

Најпотпуније јеванђеље написао је на јеврејском, које је убрзо преведено на грчки па тако дошло и до нас. Јеванђеље је највећи утицај остварило у раном хришћанству пошто се с великом пажњом односио према ријечи и науци Христовој. Предање каже да се Матеј није хранио месом, већ воћем и поврћем.

По пријему Светог Духа, јеванђеље је најприје проповиједао у Јерусалиму и Палестини.

Након што је напустио Јерусалим вјеру је ширио у Сирији, Македонији и Етиопији. У земљи људи тамне пути и људождера, у граду назива Мирмени обратио је неколицину у вјеру Христову, а свог сапутника поставио за епископа. Саградио је и цркву.

Крстивши људождере, излијечио је између осталих и жену људождерског књаза истјеравши из ње зле духове.

Књаз по имену Фулвијана се најприје обрадовао али су га демони убрзо нахушлали на апостола којег је народ већ био заволио и одрекао се својих племенских вјеровања узимајући вјеру Исуса Христа. Разљућени Фулвијан одлучио је убити Матеја, али када је са војском кренуо на Матеја, Матеја је обасјала прејака свјетлост која је Фулвијана. Он је након тога молио Матеја да му врати очињи вид.

Поново погледавши наставио је правити планове како убити Матеја. Међутим Матеј је то увидио и блага срца рекао Фулвијану:

Мучитељу умиљати, зашто крају не проводиш оно што си мени наумио? Чини оно што ти ђаво усади у срце, јер ја, као што видиш, спреман сам све истрпити за Бога мог…

Свети Матеј

Матеј је потом разапет на земљи, прекривен лишћем и смолом, а потом и спаљен, али ватра му ништа није могла, па је остао жив и нетакнут.

Заштитничка улога

Сматра се да је Матеј заштитник рачуновођа, банкара и цариника.
Његова слава, свети Матеј односно Матијевдан распрострањена је међу српским народом.

Помоливши се, скончао је свој земаљски живот, а његово тијело по наредби бачено је у море. Чудом, Матеј се јавио епископу кога је поставио, рекавши му гдје лежи у сандуку оловном,који се побринуо да га одатле изнесе.

Видјевши све то, зли књаз се преобратио у хришћанство и назвао се Матеј и цркви служио док није умро.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *