Партизан, Ћирилица и дизајн


Ко је Маријана Бобар?

Ћирилица, дизајн и Партизан

Дјевојка из малог града са истока Републике Српске која воли дизајн, ћирилицу и Партизан је прошлу годину испратила мноштвом “ћирилизованих” логоа и грбова домаћих удружења, предузећа и организација – БЕСПЛАТНО!

Са својих 29 година сигурна је да је графички дизајн њена будућност због чега је и студирала Графичко инжењерство и дизајн на ФТН-у у Новом Саду. Данас је запослена као UX/UI дизајнер у једној новосадксој ИТ фирми. Тренутно живи на релацији Власеница – Нови Сад.

Не мрзим понедјељак зато што волим свој посао.

Маријана Бобар

У разговору са Маријаном сазнали да се ради о талентованој и креативној младој особи отвореног срца. Воли животиње и од љубимаца има пса и мачку. Истиче да не мрзи понедјељак зато што воли свој посао.

На инстаграму @bobardashian

Колико дуго се бавите дигиталном умјетношћу и откуд љубав за графички дизајн? 

Таленат за цртање сам наслиједила од тате, од малих ногу сам уживала у томе, и захваљујући њему сам прије 16 година и закочарила у свијет графичког дизајна. Мој тата је фирмописац и у то вријеме је сав посао радио ручно. Међутим, како је техннологија напредовала тако је и он полако прелазио на рад на компјутеру и машинама. У томе му је на почетку помагао пријатељ који се боље разумије у технологију, а мени је све то било занимиљиво, па сам знала сатима да сједим поред њега и посматрам како ради. Полако сам почела и сама да цртам и временом потпуно преузела прављење припрема на себе. Тада сам имала 13-14 година и већ тада сам зарадила своју прву дневницу 🙂

По Вашем мишљењу, колико времена је потребно издвојити седмично за усавршавање у Вашој дјелатности?

 Тешко је временски дефинисати с обзиром на то да је ово креативна дјелатност. Неким данима ће дизајнирање ићи веома лако јер ћете имати прегршт инспирације, док ћете некада стајати у мјесту. Оно што је битно је да се не губи рутина, једном-двапут седмично треба себи дати одушка и одморити читав дан, а осталим данима увијек бар нешто цртати. У својим радовима треба пробавати различите стилове и испратити актуелне трендове, а за само усавршавање својих вјештина и вјежбу треба пратити туторијале и покушати ископирати радове познатих дизајнера. И оно што је битно, повремено се вратити на старе радове и анализирати их. Тада ћете највише видјети свој напредак

Примјетили смо да имате широк асортиман производа и “шаролику” клијентелу. Одакле црпите инспирацију? 

Лично не волим да константно радим у једној истој области, јер се временом заситим. Мој почеци су били у дизајнирању визитки, плаката и тог неког рекламног материјала, да бих временом почела са дизајнирањем логотипа и илустрација, а касније сам дошла и до UX/UI дизајна. Сматрам да је за потпуни развој дизајнера битно да познаје више различитих области и да стечена знања из једне примјењује у другој. Што се тиче инспирације, она долази са разних страна, од баналних ствари из свакодневног живота до специјализованих сајтова за дизајн.

Можете ли детаљније описати Вашу сарадњу са Ћирилизацијом?

 Сарадња са Ћирилизацијом је почела 2016. године. Тражили су некога да им помогне око најаве за ,,Вече ћирилице”  и ја сам се волонтерски јавила. Спријатељила сам се са Иваном, оснивачем Ћирилизације, почели смо да размјењујемо идеје и све више сарађујемо. За ових 5 година креирали смо неколико плаката, календара, мајица и захвалница, а спремамо вам и неке нове занимљивости у будућности.

Шта вас је инспирисало да покренете пројекат очувања Ћирилице, односно да свим заинтересованим БЕСПЛАТНО изађете у сусрет и “ћирилизујете” латиничне логотипе? 

Кроз школовање, а и приватно, више пута сам наилазила на приказ свјетских логотипа у оригиналној енглеској верзији и прилагођене руском, кинеском или арапском тржишту, и увијек бих помислила како они могу да пишу својим писмом, а ми не можемо. Некад ми се дешава да погледам латинички лого и одмах у глави видим колико би складније и љепше изгледао да је урађен ћирилицом. Почела сам да размишљам о томе да људима нудим бесплатно ћирилизовање логотипа, реклама, па и читавих излога, али некако никад није био прави тренутак за то. Ћирилизација је ове године славила 7. рођендан, правила сам објаву за друштвене мреже и тад сам одлучила да коначно реализујем своју идеју. Пројекат бесплатног ћирилизовања логотипа је званично објављен 14. фебруара, на дан када је основана и Ћирилизација.

7.) Колико је по Вама битна “борба” за очување Ћирилице на “дигиталном фронту” и о коме /о чему највише зависи

Веома је битна и њен успјех првенствено зависи од нас самих, и то не само на дигиталном фронту него и уопштено. Технологија је доста напредовала и више нема изговора за не кориштење ћирилице у свакодневној комуникацији на мрежи. Ћириличка тастатура се лако поставља на свим телефонима и компјутерима, а пребацивање са ћирилице на латиницу или алфабет због природе посла, нпр. програмирања, иде још лакше. Што се тиче дизајна, имамо све већи избор лијепих и модерних ћириличких фонтова. Разочарам се када видим лијепо урађен ћирилички лого неке компаније постављен на плакат гдје су све информације исписане латиницом, или када су све објаве на друштвеним мрежама исте те компаније исписане латиницом. Па, ако се неко већ потрудио да направи добар ћирилички лого, зашто се не настави са кориштењем ћирилице?

У оквиру свог посла, у каквим задацима највише уживате?

 Генерално волим све задатке, али највише уживам у креирању логотипа, посебно уколико ми клијент да потпуно повјерење и слободу.

Имате ли сараднике, и сматрате ли да  је важно повезивати се са себи сличнима широм Републике Српске?

 Имам сараднике, наравно, и као у сваком послу битно је повезати се са себи сличнима, не само широм Републике Српске него и шире. Једни од других учимо и помажемо се међусобно, било да је ријеч о међусобном консултовању или потпуном пребацивању посла када не можемо све сами постићи.

Сматрајући Вас веома инспиративном особом, желимо чути шта бисте поручили младима?

Вјерујте у себе и пратите своје снове, радом и трудом можете да их остварите. И пишите ћирилицом!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *