Поређење вакцина Пфизер и Модерна: која је боља?


Некстар кућа доставља резултате студија поређења двију вакцина произвођача Модерна и Пфизер (фајзер). Резулати налажу да је једна од њих за нијансу ефикаснија у одбрани против Ковид-19 вируса и његових мутација, бар што се тиче алфа и делта мутације.

Компаративну студију вакцина потписују истравивачи медицинске школе са Харварда, а преноси их Журнал Њу Ингланда .

Која је боља?

Према узорцима обољелих од нових  варијанти  вируса, подаци указују на то да су лица која су вакцинисана Модернином вакцином била за нијансу мање изложена најнежељенијим исходима Ковид вируса, за разлику од оних који су вакцинисани Пфизером односно БНТ 162б2. У поменутим случајевима доминантна је била варијанта делта и варијанта алфа. Када се радило о алфа-случајевима, истраживања показују да  је мања стопа инфекција (4.52) присутна код оних вакцинисаних Модернинин производом, за разлику од оних вакцинисаних Пфизером чија стопа инфекција износи 5.75.  Број испитаних у групама био је 1000.

Вакцина Модерна се показала као нешто ефикаснија у односу на све досад могуће категорије мутација Ковида-19 и њихови исхода као што су  инфекције , хоспитализација али и лијечење на интензивној њези.

Такође је утврђено да је Модерна нешто ефикаснија у односу на сваку . Стручњаци истичу да су се вакцине, без обзира који од ова два произвођача, показале као носиоци одређене заштите од Ковида.

Упркос чињеници да су разлике постојале, иако мале, стручњаци наводе да ове информације могу бити од користи за већа законодавна тијела односно све оне који доносе одлуке, као и за здравствене системе и организације на вишем нивоу.

Како омикрон утиче на берзу?

Студија чији су резултати представљени спроведена је прије појаве омикрон варијанте. Стручњаци наглашавају да би било корисно имати што више оваквих истраживања како би се утврдила ефикасност појединих вакцина и њихова моћ у борби против најновијих мутација.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *