Преко 100 милиона за “зелену енергију” у Невесињу


Концесија је право обављања привредне дјелатности од општег интереса кроз кориштење природних ресурса од општег интереса, и регулише се Законом о концесијама

Невесиње Онлајн

Прије само 15 дана објавили смо текст под називом “ВЈЕШТИНЕ ЗА БУДУЋНОСТ – пар ријечи младима“, у којем смо говорили о глобалном заокрету који би могао довести до пораста потражње одређених сетова вјештина и начина размишљања међу младим људима.

Текст 👉 https://cutt.ly/4WN7ed5

Када је ријеч о обновљивим изворима енергије Невесиње је одавно синоним за потенцијал, а сада се чини се и опредијељено за развој на том пољу.

Наиме, сазнајемо да предузеће „EtmaxБања Лука од Владе Републике Српске концесију за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране “Невесиње“, у Невесињу. Овај пројекат је вриједан преко 100 милиона КМ.

Ради се о изградњи постројења вриједности преко 104 милиона КМ, чија би максимална инсталисана снага била 60 мW, a годишња производња од 84 GW/h.

У овом процесу Влада Републике Српске утврђује услове за доделу концесије, а Министарство енергетике и рударства задужено је за преговарачки поступак.
У року од 60 дана Влади ће доставити извештај односно приједлог рјешења о додјели концесије, као и приједлог уговора о концесији.

У Одлуци Владе наводи се да ће уговором о концесији бити утврђене обавезе концесионара у контексту услова изградње и кориштења онога што је предмет концесије.

Од дана потписивања уговора, концесија ће наводи се бити додијељена на период од 50 година.

Инвеститор, односно компанија “Etmax” присутна је у Херцеговини и може се похвалити изградњом више десетина малих соларних електранa. У оквиру овог пројекта, биће у обавези да уплати једнократну концесиону накнаду у износу од вртоглавих 521.808 КМ, а потом и 0,0055 КМ за сваки произведени кW електричне енергије.

Са 26 запослених, “Etmax” је у прошлој години остварио добит од преко милион и сто хиљада КМ, а приходи су износили чак 7.3 милиона КМ.

У изјави оснивача предузећа наводи се да ће новац за финансирање бити обезбијеђен из кредитних средства и открива да ће у посао бити укључени и други партнери.

У смислу политике, изгледа да је вишедеценијским игнорисањима потенцијала зелене енергије у Невесињу дошао крај.

Носилац пројекта је Електропривреда Републике Српске.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *