Хакерски напади на ЉУДСКЕ ЖИВОТЕ


Виртуелни напади су све учесталији, а због ниске информатичке писмености мета напада су све више становници Западног Балкана. Циљ овог текста је повећање свијести људи, јер забрињавајуће је да мета напада су све мање системи, а све више људски животи.

ШТА (НЕ) ЗНАМО?

Чули смо за “ransomware”, “malware” и сл. Са друге стране исто тако смо чули : шта ће мени направит или украст, немам ништа на телефону. Ја ти нит улазим нит шта скидам нит гдје шаљем податке. Одговори зависе о коефицијенту (мањку) интелигенције корисника/ица.

ШТА ЈЕ ПА САД KILLWARE“?

УКРАТКО – Најновија, а можда и најбруталнија пријетња у виртуелном простору. Док већина хакерских напада је фокусирана на то да украде податке, и/или дође до новца жртве, “килвер” као дијаболични хакерски напад за циљ има уништавање људских живота – БУКВАЛНО!
Оно што је карактеристично јесте да су мета напада најчешће правна лица и установе које својим радом утичу на животе многих. Као примјер наводе се болнице, термоелектране, водоводи и сл.

О колико бруталном нападу се ради говори чињеница да нападачи циљају ИТ системе горе наведених институција, који заправо контролишу рад разних постројења.

Другим ријечима драге даме и господо, све што у себи има процесор може да буде предмет напада; регулатори температуре, кардио уређаји (пејс-мејкери) , дисајна помагала (респиратори), па и уређаји који регулишу наводњавање или стамбене функције.

ЈЕСУ ЛИ ФИЗИЧКА ЛИЦА У ОПАСНОСТИ?

Осим индиректне, описане изнад, физичким лицима вреба и директна опасност. Како?
Довољно је споменути да данас солидан број аутомобила, па чак и у сиромашним заједницама, у себи има мали компјутер, и водећи се том логиком закључујемо да и аутомобил може бити мета напада. Опет, како?
Према ријечима врсног стручњака за сајбер-безбиједност Куњадић Горана, до погоршања здравственог стања или чак смрти појединца може довести укључење погрешне терапије, или искључи довод кисеоника, као што повећање напона на неким уређајима може довести до пожара.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *