5000 KM za prvorođenče


Aleksandar Vučić

5000 KM za prvorođenče i 40.000 KM za rješavanje stambenog pitanja parova nova je mjera politike Vlade Srbije.

Odgovorna i pro-natalitetna politika Srbije donosi radosne vijesti za mlade. U odnosu na prethodni period kada je prvorođeno dijete nagrađivano sa 850 eur, sada se taj iznos utrostručio i dosegao 2550 eur, ili kako volimo reći 5000 KM.

Ni studenti nisu izostavljeni, pa će tako oni koji planiraju porodicu i djecu dobiti bespovratna sredstva u iznosu od skoro 40.000 KM,

Predsjednik Vučić saopštio je da je država opredijeljena na pro-natalitenu politiku i da će učiniti sve kako bi ohrabrila mlade ljude i podstakla ih na rađanje djece. Cilj je povećati stopu sa 1.5 na 2.15,koliko za prostu reprodukciju treba Srbiji.

Planiramo i značajno povećanje podsticaja za drugo, treće i četvrto dijete, o čemu ćemo donijeti mjere u narednih 15 dana. Ipak, najvažnije je da promijenimo praksu da nam majke rađaju prvo dijete u 30. godini, zbog čega gubimo skoro čitavu generaciju” navodi Vučić.

Najavljeno je da država upravo iz tog razloga planira da ohrabri i studente da zasnivaju porodice i rađaju djecu.

Mladi ljudi treba da znaju da ničim neće uništiti svoju karijeru time što tokom studija žele da budu roditelji. Država će dati bespovratna sredstva za mlade parove i poklanjati im između deset i 20.000 evra na ime učešća za stanove, a pravo svojine vezivaće se za majku kako bi se spriječile zloupotrebe ” kaže Vučić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *