7.5 Rihtera UŽIVO zemljotres


Reporter koji se nalazio u sred haosa izazvanog razornim zemljotresom u Turskoj jedva je zadržao tlo pod nogama. Radi se o gradu Kahramanmaras, a zemljotres su osjetili i građani Sirije. 7.5 stepeni Rihtera pogodio je područje za vrijeme izvještavanja uživo.

U trenucima izvještavanja o katastrofalnim posljedicama uživo desio se novi potres, a jezive scene zabilježene kamerom.

Radi se o stravičnih 7.5 na Richterovoj skali, što je izazvalo paniku kod ljudi. Reporter je jedva zadržao ravnotežu, dok su ostali skakali sa ruševina.

Kako izračunati razliku u efektima između zemljotresa

Razlika u efektima između zemljotresa od 5 i 7 stepeni Richterove skale može biti značajna. Jačina zemljotresa na Richterovoj skali je logaritamska reprezentacija količine energije koja se oslobađa. To znači da razlika od 2 stepena na Richterovoj skali predstavlja desetostruko veći porast energije koja se oslobađa. Na primjer, zemljotres jačine 7.0 oslobađa 10 puta više energije od zemljotresa jačine 6. 0, a 100 puta više energije od zemljotresa jačine 5. 0.

Važno je napomenuti da efekti zemljotresa takođe mogu zavisiti od drugih faktora, kao što su lokacija, dubina i vrsta tla ili stijene u epicentru, kao i dizajn i gradnja zgrada u pogođenom području.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *