BiH odustala od članstva u EU, traži članstvo zemalja Afrike


Izgleda da smo konačno ugledali kraj višedecenijske agonije oko pokušaja BiH da uđe u EU. Veliki problemi snašli su BiH oko samog pokušaja približavanja, a kamoli pridruživanja. Sve su prilike da je BiH izrazila interesovanje za osvajanje drugog fronta, gdje prema statistici ima najviše šanse da se dokaže sa svojim trenutnim političkim, ekonomskim i drugim kapacitetom.

Možda je došlo vrijeme da se ne zavaravamo više i da prihvatimo činjenicu o tome kakve su nam zaista mogućnosti. Nemamo kapaciteta da uđemo u Evropsku uniju, kada jedna Turska koja je za nas sila nije uspjela ostvariti članstvo, mi objektivno nemamo šta tražiti tu. Zato smo naše pregorove preusmjerili na drugi front, gdje barem imamo neku šansu”, istakla je ministrica vanjskih poslova, famozna Bisera Turković.

Svoju sreću u zajednici država, Bosna i Hercegovina će potražiti u Africi, gdje standardom i kvalitetom života ima itekakvu šansu, pogotovo u aspektu magije preživljavanja.

Ukoliko bi ušli u ovu uniju, mi bili bi jedna od vodećih zemalja. Činjenica da fizički ne bi bili na istom kontinentu, ali bi i dalje prednjačili. Standard u kojem trenutno žive zemlje Afrike je prihvatljiv za nas, i svakako je bolji od onoga kojeg bi nam nametnula Njemačka. Taj tempo ne možemo da pratimo ali ovaj možemo. Bolje da budemo šampioni u C ligi, nego da se brukamo u A ligi sa kvalitetom koji nemamo”, dodala je Turković.

Jedini konkurent za dominaciju našoj zemlji u novoj alijansi je Južnoafrička republika, ali pored činjenice da se nalazi u Africi, nema nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim zemljama jer je znatno razvijanija od svih zajedno.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *