Braneći vlasnicu zadobila ugriz poskoka


Za sve koji ne znaju, postoje 4 (četiri) vrste pasmine Belgijjski ovčar, a danas zasluženo pominjemo Malinou (Malinois). Na prvi pogled „Maligator“ je sličan njemačkom ovčaru odnosno „vučijaku“ međutim razlika je „nebo i zemlja“.

Prvenstveno radni pas, već odavno dominantno prisutan kao službeni pas ali sve češće je prisutan i kao kućni ljubimac. Razlog leži u dobro uravnoteženom temperamentu. Veoma inteligentni psi sa ogromnom količinom energije poput Malinoe traže mnogo mentalne stimulacije, fizičke aktivnosti i vremena provedenog napolju.

Veoma izdržljivi psi , u rangu haskija, a što se tiče inteligencije u rangu je sa vrstom Border Koli, za kojeg u medijima često čujete da ima inteligenciju na nivou diejteta od 3 godine.

Malinoa ima iznimno jak lovni nagon, i to treba da se uzme u obzir prilikom posjedovanja Malinoe pogotovo u „komšilucima“ gdje ima malih pasa i dr.ljubimaca. Međutim, ovaj heroj u tišini budno prati cjelokupnu situaciju i u slučaju potrebe bez sumnje će svoj život položiti kako bi zaštiti

Keruša spasila porodicu od poskoka

Nova svjedodžba hrabrosti ovog psa je priča porodice Džamić iz sela Gornja Velika Vrbnica kod Aleksandrovca. Naime dok su Džamiči brali maline na svom imanju iznenada se u žbunu ukazao poskok kojeg vlasnica Slađana nije primjetila. Keruša malinoe po imenu Lenka stala je u zaštitu između vlasnice i zmije, režući i lajući. Do kontakta je naravno došlo i pas je zadobio ugriz poskoka u vilicu, nakon čega je uslijedila drhtavica i otok na psu. Suprug vlasnice je otjerao zmiju, a pas je odveden u Aleksandrovac gdje je primio serum. Nakon 2 dana otok se povukao, a keruša Lenka je ostala heroj i još jednom potvrdila “eto zašto Malinoa”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *