Bratač u užem izboru

Hercegovina, poznata po svojoj bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini, često krije skrivene dragulje koji još uvijek čekaju da budu otkriveni. Jedno od takvih mjesta po svoj prilici neće selo Bratač, smješteno nadomak Nevesinja. Naime, to je selo koje je nedavno ušlo u izbor najljepših sela države. Sa svojom jedinstvenom kombinacijom netaknute prirode, autentične arhitekture i gostoljubivih stanovnika, Bratač se ističe kao poseban biser u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Nedavno, ovo mjesto na radost svih mještana posjetio je i poznati glumac Miloš Biković.

Stanovnici Bratača, poznati kao Bratačani, su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti. Posjetioci koji dođu u ovo selo bivaju srdačno dočekani i imaju rijetku priliku da se upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom. Bratačani su nadaleko poznati po svojoj ljubavi prema zemlji i poljoprivredi, te se bave stočarstvom i uzgojem voća i povrća.

Značaj za Ruralni Turizam

U posljednjim decenijama, mnoga ruralna područja u Bosni i Hercegovini i šire, su se suočila s depopulacijom, odlaskom stanovništva u gradove, smanjenjem poljoprivredne proizvodnje i padom ruralne ekonomije. Uz selo Krekovi, Bratač se odupire ovim trendovima i ponovo oživi svoju zajednicu kroz razvoj ruralnog turizma i dokaže suprotno od one tvrdnje da “turizam ne miče niđe“. Tačnije, u narednih 10 dana biće i upriličena prezentacija koja će detaljnije govoriti o ljepotama ovog sela.

Pored toga, lokalno stanovništvo u Brataču je prepoznalo značaj ruralnog turizma i aktivno se uključilo u njegov razvoj. Bratačani su ponosni na svoje selo i svoju baštinu, te su se organizovali u razna udruženja i inicijative koje promovišu ruralni turizam i podržavaju lokalne projekte.

Vlasti su takođe prepoznale potencijal ruralnog turizma u Brataču i podržavaju njegov razvoj. Kroz različite projekte, subvencije i promociju, Bratač je dobilo veću vidljivost na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine, što je u direktnoj vezi sa je doprinijelo rastom broja posjetilaca. Takođe, ruralni turizam je ovim otvorio nove mogućnosti za lokalno stanovništvo tog kraja u smislu dodatnih prihoda, nadamo se zapošljavanja i očuvanja tradicionalnih zanimanja.