Digitalna (ne)pismenost privrede


Istraživanje „Korištenje informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima“, koje je provela Agencija za statistiku BiH, predstavilo je u najmanju ruku “zanimljive” podatke koji svedoče digitalnoj nepismenosti.

Na nivou BiH, oko 40% firmi nema svoju web stranicu, dok društvene mreže koristi svega nešto više od 50 %.

Sa druge strane, čak 99,4 % preduzeća ima pristup internetu, dok skoro 69 % njih koristi mobilne /prenosive uređaje putem kojih im je pristup internetu za poslovne potrebe omogućen.

Nema sumnje da je pandemija uticala na porast “digitalne pismenosti” u preduzećima. Preko 10% njih je ili povećalo napore ili započelo neki vid internet-poslovanja.

Pandemija je zapravo pokazala “ko smo”

Ovim se dolazi do jasnog zaključka da je situacija koja se tiče digitalne pismenosti bila u znatno lošijem stanju prije pandemije. Dovodeći preduzetnike u neugodnu poziciju iz koje su primorani pribjegnuti internet poslovanju ili bar pokušaju.

Ekonomisti ukazuju da je jedan od razloga nedovoljne digitalizacije sektora privrede i nedovoljna, ako ne i još gora, digitalizacija javne uprave.

Oni smatraju da bi digitalizacija određenih procesa unutar službi javne uprave, pogotovo onih od interesa privrede, u velikoj mjeri motivisali i privrednike na učestalije i taktičnije korištenje modernih tehnologija.

Neki zajednički zaključak je da privrednici ove zemlje ne uočavaju benefite koje bi im omogućila efektivnija upotreba tehnologija u sferama kao što su promocija i kanali prodaje. Takođe, zabrinjavajući procenat preduzetnika nije svjestan činjenice da kada se jednom naviknete na funkcionalnije prisustvo u digitalnom obliku, znatno brže i lakše dolazite do mogućnosti daljeg razvoja tržišta i proširenja obima proizvodnje.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *