Đaci su kažnjeni, e šta sad?


Silni sastanci, prepiske, posjete, intervencije, pozivi, molbe, ucjene, zahtjevi  – kažnjeno je nekoliko đaka . Najstrožijom kaznom kažnjeno je nekoliko đaka – premještajem u područnu školu, ostali dobili ukor .

Đaci su kažnjeni, e šta sad – postavlja se pitanje. Mnogo prašine, a još više priče podiglo se oko slučajeva vršnjačkog nasilja u centralnoj Osnovnoj školi u Nevesinju. Na stranu politička neslaganja i razmirice, tužno je bilo i gledati i slušati SVE osim ono što bi trebali. Upita li iko: Boga ti kako je taj mali? 

Čega smo se naslušali?

Otprilike sve se svelo na :

  • kazni djecu,
  • etiketiraj roditelje,
  • otpusti nastavnike,
  • smijeni direktoricu i tako dalje.

Tužno je povrh svega, i krajnje poražavajuće ne čuti nijednom “a Boga ti kako je onaj mali ?“.
Kako on u svojim tinejdžerskim godinama proživljava ovu situaciju u kojoj se nalazi u žiži interesovanja javnosti. Kakav sad odnos ima sa drugarima? Da li mu se kroz cijelu ovu situaciju adekvatno pristupilo, i kakva će biti adaptacija u školi nakon svega? U društvu?

Još tužnije, onako kolektivno, na momente i tragikomično je bilo posmatrati pojedince kako incident posmatraju kao instrument za političke obračune , razmirice i prije svega sopstvene nedostatke, do mjere da je na trenutak prosječnom građaninu izgledalo da postoje tačke u vremenu i postoru u kojima neki naši sugrađani ne vide ništa, čuju svašta , a polemišu i previše.

Boga ti kako je taj mali


 Boga ti kako je onaj mali? 
 Kako ćemo pomoći djetetu koje je doživjelo traume?

Područne škole kao vaspitno-popravne ustanove

Jedan dio javnosti ima par pitanja koja su došla u inbox , a prenosimo ih u cjelosti:

  • Šta je skrivila područna škola?
  • Je li iko konsultovao školu, nastavnike i na kraju krajeva djecu i roditelje učenika područnih odjeljenja?
  • Koje to preventivne mjere škola i ostali planiraju preuzeti, šta znači aktivniji nadzor i od čega se sastoji i šta treba obuhvatati edukativni program namijenjem zaposlenim radnicima škola, roditeljima i djeci?

Izazov za nastavnike u područnim jedinicama

Uzima li iko u obzir izazove sa kojima će se susresti nastavnički kadar u područnim jedinicama. Svako ima svoj sistem rada, pa i nastavnici u područnim školama. Realno je očekivati da se njihov sistem rada “remeti” . Ako već nije realno da im se povisi plata, je li realno da bar neko kaže “hvala”?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *