Do 40.000 KM za poslovne ideje mladih


Startup studio Fondacije Mozaik ulaže u poslovne ideje mladih s namjerom da podrži svaku mladu osobu na putu do njenog profesionalnog uspjeha. Startup studio nudi partnerska ulaganja do 40.000 KM, podršku prodajnog, pravnog, računovodstvenog i marketing tima.

Ko i šta vam stoji na raspolaganju?

Cijeli tim ti stoji na raspolaganju bilo da tek razvijaš poslovnu ideju ili vodiš već registrovan biznis. Nije nam bitno iz koje industrije dolaziš, važno nam je da je poslovni model ekonomski održiv i iznimno društveno odgovoran. Do sada smo pružili podršku 1381 timu, uložili u 170 prototipa i 210 društvenih biznisa, od kojih 88% uspješno posluje i nakon prve godine.

Koju vrijednost mi partnerstvo sa Startup studijem donosi?

Kapital do 40.000 KM Tim za podršku u direktnoj ili online prodaji u zemlji i inostranstvuMarketing tim za podršku u promociji i razvoju kanala prodaje Pravnu i knjigovodstvenu podršku. Podršku internih i eksternih eksperata iz bilo koje oblasti, prilagođeno potrebama i fazi razvoja tvog biznisa, Korištenje Studio coworking prostora u Sarajevu, Banjaluci i Bihaću, Učešće na stručnim edukacijama i događajima u saradnji s našim partnerima Pristup povoljnim kreditnim sredstvima za startupe kroz program Korak po korak koji smo razvili u saradnji sa Sparkasse bank.

Pristup Mozaik Angel Investment Clubu za kapital preko 50.000 KMPodrška u izradi i pisanju projektnih prijedloga za grant sredstva Finansijska i mentorska podrška za razvoj prototipa, istraživanje tržišta i validaciju poslovnog modela. Kao partneri u biznisu, dijelimo s tobom i dobre i loše trenutke, sve rizike poslovanja te zajedno tražimo način da biznis učinimo stabilnim, skalabilnim i otpornim na krize.Ko se može prijaviti?Pojedinci i pojedinke koji imaju ideju i trebaju podršku za pokretanje biznisa u BiH.Mala i srednja preduzeća kojima je potrebna podrška za dalji rast i razvoj biznisa, unapređenje poslovnih procesa, otvaranje novih tržišta i kanala prodaje i slično, a koji su registrovani na teritoriji BiH. Strane državljanke i državljani, ukoliko žele buduću firmu osnovati na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ko se ne može prijaviti?Ukoliko planiraš proizvoditi, prodavati ili posredovati u prodaji alkohola, duhana i njihovih prerađevina ili se baviti razvojem i prodajom kriptovaluta, razvijati proizvode vezane za igre na sreću i kladionice ili bilo koju drugu djelatnost koja društvu i zajednici donosi više štete nego koristi, onda mi nismo pravi partner za tebe.Ukoliko razmišljaš o otvaranju frizerskog salona, ugostiteljskog objekta ili objekta brze prehrane, poljoprivrednog gazdinstva ili zadruge, redovno prati u lonac.pro zajednici prilike za mikrobiznise.

Uslovi za prijavu?

Da ti kao vlasnik ili vlasnica biznisa imaš do 35 godina ili da jedan od suvlasnika ili suvlasnica tvog biznisa ima od 18 do 35 godina. Da si spreman ili spremna ući u partnerstvo sa Startup studijem Fondacije Mozaik, prema dogovorenim vlasničkim udjelima u biznisu (pri čemu je Fondacija Mozaik uvijek manjinski vlasnik). Da biznis koji vodiš ima pozitivan uticaj na zajednicu. Ako imaš samo ideju da si spremna ili spreman osnovati društveni biznis u formi društva ograničene odgovornosti (d.o.o.)

Ako si već registrovan?

Ako si već registrovan biznis u formi obrta ili s.p. i sličnog oblika registracije fizičkog lica, da si spremna ili spreman preregistrovati se u d.o.o. Ako si već d.o.o. na pragu nove razvojne faze, zajedničko ulaganje je idealan poslovni model za tebe.

Napomena: Ovo je prilika za zajedničko ulaganje, što znači da smo partneri u biznisu – zajedno osnivamo firmu ili ulazimo u suvlasništvo u postojećoj firmi. Naš udio je uvijek manjinski i može biti od 1 do 49%, što zavisi od mnogo faktora. Vlasničke udjele dogovaramo, a ohrabrujemo te da nam sam ili sama predložiš % koji smatraš da je fer. Od tebe ne tražimo učešće u novcu, ako pak želiš u zajedničku firmu unijeti novac, opremu ili drugo sredstvo, možeš; tvoj udio će samim time biti veći. Od tebe očekujemo da biznisu posvetiš dovoljno vremena i preneseš know-how na kojem se poslovni model zasniva. Nakon zajedničkog ulaganja, ti zadržavaš autonomiju u odlučivanju i vođenju biznisa u skladu sa dobrim poslovnim praksama.Ukoliko tražiš grant, bespovratna ili kreditna sredstva, subvenciju za doprinose, plate ili pomoć za izmirivanje obaveza po bilo kojem osnovu, pogledaj druge prilike u lonac.pro zajednici.Nudimo li jedno, a radimo drugo?Predlažemo da ovo pitanje postaviš preduzetnicama i preduzetnicima koje smo do sada podržali, a u nastavku možeš pročitati šta su neki od njih već rekli o nama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *