Dodik najavio da će građani Federacije u RS moći samo sa ličnom kartom


U najnovijem činu iznenađujuće kreativnog političkog marketinga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je uvođenje “granice” na međuentitetskoj liniji, koja će biti u obliku punktova za provjeru identiteta. On je objasnio da će građanima Federacije BiH biti potrebna samo lična karta za ulazak u RS, dok će stranci morati proći kroz stroge kontrole kako bi se osiguralo da ne nose sa sobom hranu koju Dodik ne voli ili ne planiraju izgraditi konkurentske hidroelektrane.

Ova najava je izazvala brojne reakcije, s nekima koji strahuju da bi to moglo dovesti do daljnjeg raspadanja BiH, dok drugi smatraju da je to samo još jedan pokušaj Dodika da skrene pažnju s korupcije i lošeg upravljanja u RS. Dodik je odbacio takve kritike, tvrdeći da je ovo samo mjera zaštite koja će osigurati teritorijalni integritet RS-a te da je to fer jer “ svi mi u kući ne puštamo nepoznate ljude” .

U svojoj karakterističnom šaljivom maniru, Dodik je upozorio da su mogli uvesti i vizni režim za građane Federacije BiH, ali su odlučili biti tolerantni i prijateljski nastrojeni prema susjedima. Stoga, on je pozvao svu gospodu da malo “spuste loptu” i pokažu svoje lične karte na punktovima za provjeru identiteta, kako bi se osiguralo ono što treba. A šta god da treba, nije hitno.

Oštre reakcije

Nakon oštrih reakcija na ovu izjavu gospodin Dodik je svima poručio da malo spuste loptu jer je cijela ova stvar mogla biti i još gore.

Mi smo lagano mogli donijeti odluku da ovima iz Federacije trebaju vize za ulazak u RS i niko nam ne bi ništa rekao. Ipak mi smo ovim potezom pokazali da smo za suživoti i da ćemo jednog dana ako Bog da biti prijateljska država Federaciji. Ne znam šta je sporno i kome smeta da pokaže ličnu kartu službeniku na međuentitetskoj liniji i zašto bi iko bio protiv toga”, dodao je Dodik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *