Dva hakerska napada u Nevesinju


Dva hakerska napada u Nevesinju desila su se u proteklih 48 h.

U jednom, napadnut je i uspješno hakovan Facebook profil. Promijenjena lozinka i glavni email, korisnika iz Nevesinja. Nova adresa dodata je i postavljena kao glavna, a postojeća (korisnikova) izmjenjena tek toliko da na prvi pogled izgleda isto,kako bi korisnik teže primjetio. Tako bi, prilikom resetovanja naloga, sigurnosni kod na vaš zahtjev bio dostavljen na novu adresu e-pošte (samom hakeru). Iako bi Facebook reagujući po vašem zahtjevu nove podatke poslao i na vašu adresu – nikad vam ne bi bilo isporučeno.

Zašto?

Prosto jer je vaš e-mail izmijenjen.

Informatičkom obradom incidenta utvrđena je i adresa uređaja (IP) , operativna platforma / pregledač (Chromium) sa koje je napad izveden

kao i lokacija odakle je napad izveden. Vjerovali ili ne, napad je izveden iz Vijetnama.

Takođe, adresa e-pošte je identifikovana, a to je [email protected]

Sumnja se da je napadač strpljivo čekao na neke od podataka koje bi na neki način oštetile korisnika.

Informatičkom obradom izvršena je i intervencija vraćanja naloga originalnom vlasniku, a gore navedeni email uklonjen sa pristupne liste Facebook nalogu žrtve.

Drugi slučaj hakerskog napada na drugog Nevesinjca izveden je putem aplikacija o kojima u tekstu govorimo detaljnije. Korisnik je prijavio nagli skok svog Mtel računa za naplatu, ne znajući tačno ni šta ni kako, ali samo zna da nije zvao ni slao poruke bar ne u tom obimu.

Bezbjednosni stručnjaci specijalizovani za Android sisteme iznova upozoravaju na povećanu opasnost koju malver softveru predstavljaju i veličinu štete koju mogu da uzrokuju.

Šta no bi “malver“?

Eng. malware, izvedenica nastala od spajanja dvije riječi Malicious – što znači zloćudan ili maliciozan, i Software, što do sad poznajemo kao “program” ili aplikacija.
Cilj ovakvih digitalnih/virtuelnih naprava jeste nanošenje štete korisniku, a nerijetko s ciljem krađe podataka i sticanja materijale koristi u vidu otuđivanja preko mreža i sistema.

Stručnjaci su izdvojili 13 (trinaest) Android aplikacija koje možda djeluju bezopasno. Ali djeluju – itekako opasno.

O Džokeru (Joker malware)

Veoma neugodan trojanac, koji se sakrije u pozadini rada aplikacije, i aktivira se nakon izvjesnog vremena. Kako narod voli reći “kad se najmanje nadaš” on počinje sa svojim fatalnim djelovanjem.

Konkretno ovaj malver u stanju je ukrasti sadržaj iz vaših SMS poruka, i najčešće cilja jednokradne sigurnosne kodove, koji su na našim prostorima nedavno uvedeni, a “klijentela” im se obradovala jer im daje osjećaj sigurnosti. Ukoliko “pokupi” vaše podatke, slobodan je prijavit vas na različite korisničke pservise i platforme te legalno od vas “izmusti” od marke do više stotina, a ponegdje i hiljada maraka!

Za Google nema mjesta riziku

Google previše ulaže, pa samim tim i previše zarađuje da bi kasnio sa reakcijama na mogućnost incidenata. Iz Play Store-a nama poznatog kao Play prodavnice uklonjene su sumnjive aplikacije, što i Vama savjetuju ukoliko ih imate.

EmojiOne Keyboard
Battery Charging Animations Battery
Classic Emoji Keyboard
Battery Charging Animations Bubble Effects
Easy PDF Scanner
Wallpaper
Halloween Coloring
Flashlight Flash Alert On Call
Super Hero-Effect
Smart TV remote
Volume Booster Louder Sound Equalizer
Dazzling Keyboard
Volume Booster Hearing Aid
Now QRcode Scan

Šta savjetujemo ?

Kratko jasno – ako imate neku od gore navedenih aplikacija, SMIČI!
Dalje, izbjegavajte instalaciju aplikacija koje nisu provjerene, i NE NASJEDAJTE na aplikacije u fazonu : poigraj i zaradi igrajući!


Pohlepa je u ljudskoj prirodi, a sve više naroda bi “leba bez motike“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *