Evropski kolaps: ko vuče konce?


Ne treba biti genijalac da biste shvatili u kom pravcu “svijet” ide, a u kom Evropa, i što je najbitnije: ko vuče koje konce.

Zaboravite teorije zavjere – time se uglavnom bave besposleni ljudi željni afirmacije svojih stavova i manjka kućnog odgoja. Umjesto toga, dovoljno je da samo aktivno pratite šta se dešava oko vas.

Puno toga je počelo sa sukobom u Ukrajini, ali i sa tkzv. okončanjem pandemije Korona. Ako ste tada dizali kredit, logično je da ste tražili skuplju ali fiksnu stopu samo zato jer tu i tamo čujete šta se dešava u svijetu.

Dok se kod nas uprkos standardu živi prilično opušteno, evropske vlade našle su se pred zilion problema. Energetski šok koji zapravo čini veliki procenat problematike garantuje ekonomsku nizbrdicu evropskim ekonomskim politikama.

Suma sumarum, pred političarima je izazov vijeka: kako amortizovati energetski šok. Cijene skaču, i tek će skakati. Kao što je cijena plina otišla sa 30 eur na 290+ eur, i ulje sa 0.30 na 1.69 eur, inflacija bijesni iz sedmice u sedmicu.

Keln, zatvorene radnje

Šta to znači za naše stanovništvo?

Slika života u evropskim zemljama sve će više biti realnija, i otkrivaće se elementi mukotrpnog pidžama-odijelo stila života. Domaće stanovništvo će sve manje biti impresionirano rent-a-car-om iz Austrije ili Njemačke, glasovnim promjenama koje evro pretvaraju u “ojro“, a pojačavaće se i osjećaj žaljenja jer – ide zima!

Sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovo grije

A. Šantić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *