Fore i cake za vožnju zimi po Nevesinju


Naslage snijega ovih dana povećavaju se u planinskim područjima kakvo je i naše Nevesinje, gdje već bilježimo temperature ispod nule. Za vozače zima predstavlja najstresnije doba godine zbog povećane brige o stanju na putevima i o stanju u kojima se automobili “bude” posle hladne noći. Promjena guma , čišćenje leda i snijega, odmagljivanje – izazova je zaista previše , a fora i caka premalo. To malo što ima fora i caka za vožnju zimi po Nevesinju pročitajte.

ZALEĐENA BRAVA

Foto: Brightside
ZALEĐENI PROZORI
Foto: Brightside

Sirće : voda = 3 : 1

Rastvor omjera 3:1 pošpricajte po prozorima ako su već zaledili. U suprotnom, pomiješati 600 ml medicinskog alkohola sa 200 ml vode i tome dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe. Taj miks špricajte po zaleđenim prozorima i problem riješen.

Ako zaledi brava, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku. Korona je , sredstava za dezinfekciju na svakom ćošku. Nakapajte tečnost na ključ i bravu i gledajte kako problem nestaje.

ZALEĐENA VRATA
Foto: Brightside

Uljani sprej za posuđe, kuhinjski, trebalo bi da vas zaštiti od zamrznutih vrata. Našpricajte ga po šupljinama oko vrata, a potom izbrišite ubrusima.

ZAMAGLJENI PROZORI
Foto: Brightside

Napunite staru čarapu pijeskom koji se koristi za mačke i ostavite ispod sjedišta. Uloga pijeska je da kupi vlagu i time zaštiti vaše staklo od nakupljanja vlage .

ZALEĐENI RETROVIZORI
Foto: Brightside

Da izbjegnete zaleđene retrovizore , pokrijte ih kesama. Da vreće pričvrstite za retrovizore koristite obične gumice. Naredni dan će retrovizori po skidanju kesa biti kristalno čisti, nezaleđeni.

ZALEĐENI ILI ZAMAGLJENI FAROVI
Foto: Brightside

Nanijeti tanak sloj voska, koji će spriječiti vlagu i snijeg da se nakupljaju na svjetlima. OBAVEZNO PRIJE očistiti farove.

AUTO ZAGLAVLJEN U SNIJEGU
Foto: Brightside

U Nevesinju nerijetko auto osvane pod snijegom. Kako krenuti? Koristite pijesak ili otirač. Ako ste zaglavnljeni u snijegu, malo pijeska će riješiti problem ili otirač ispod gume.

Gdje najbolje ispolirati u Nevesinju ?

Preporuka iz video priloga ispod


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *