Gdje je naša odgovornost?


U posljednje vrijeme smo svjedoci brojnih tragedija koje pogađaju našu zemlju i svijet. Od prirodnih katastrofa do terorističkih napada, teško je izbjeći osjećaj da se svijet oko nas raspada. No, postoji jedna tema koja se sve češće spominje u vezi sa ovim događajima – kako tragedije pogoduju režimima.

Iako se može činiti čudnim, činjenica je da su vlasti često u stanju donositi oštrije i kontroverznije mjere u vrijeme kada se dogodi neka velika tragedija. Ovo se može vidjeti u mnogim primjerima, mada tiče se dešavanja u Srbiji. Režimi često iskorištavaju osjećaj nesigurnosti koji se širi u društvu nakon ovakvih događaja kako bi nametnuli strože zakone i mjere koje inače ne bi mogle proći.

Koliko su odgovorne službe?

U Srbiji, službe koje su zadužene za održavanje reda i mira, kao i za borbu protiv kriminala, imaju veliku odgovornost u slučajevima masovnih ubistava. To uključuje i policijske snage, pravosuđe, kao i ostale relevantne institucije. Kada se dogodi masovno ubistvo, ne samo da se gubi mnogo života, već se takođe oštećuje društvo u celini. Stoga je od velike važnosti da sve službe budu svjesne svoje odgovornosti i da preduzmu sve neophodne mere da bi se takvi događaji sprečili u budućnosti.

Međutim, odgovornost nije samo na službama koje su direktno zadužene za održavanje reda i mira

Međutim, odgovornost nije samo na službama koje su direktno zadužene za održavanje reda i mira. Odgovornost takođe leži i na drugim institucijama, kao što su lokalne građevinske službe u malim zajednicama. Bespravna gradnja je postala veliki problem u Republici Srpskoj , a ćutanje administracije samo je produbljivalo konflikte. Kada se u takvim zajednicama dogodi masovno ubistvo, teško je ne razmišljati o tome da li bi se to moglo sprečiti da su službe zadužene za gradnju imale više odgovornosti i znanja. Stoga je važno da sve institucije shvate svoju ulogu i odgovornost u sprečavanju takvih događaja, te da preduzmu potrebne mere kako bi se smanjio rizik od njihovog ponavljanja u budućnosti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *