HE DABAR – Nema čekanja, Sud BiH odlučio


Postupak javne nabavke “Finansiranje i izgradnja objekata HE Dabar” se nastavlja !

Konačnom Presudom po tužbi kinesko-slovenačkog KonzorcijumaCNEEC-RIKO” u vezi gore pomenutog postupka otklanjaju se sve prepreke i deblokirana je konačna realizacija , trenutno govoreći, najveće investicije u Republici Srpskoj.

Sud BiH je ovom presudom odbio tužbu kao neosnovanu, istvoremeno potvrđujući ranije iznesene stavove rukovodstva HE Dabar“, MHERS-a” i ZPHET-a“, a to je da su zakonske procedure ispoštovane u potpunosti i da je prilikom javne nabavke transparentno izabran najpovoljniji ponuđač za finansiranje i izgradnju hidroelektrane.

Bitno je spomenuti da je Konzorcijum još 2019.godine pokrenuo upravni spor protiv Rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH insistirajući da se oteža i poništi proces izgradnje jednog od najznačajnijih hidro-enegetskih objekata u našem regionu.

Uprava HE “Dabar” ističe da nikada nije ni postojala sumnja u ovakav ishod sudskog postupka kao ni u zakonitost provođenja pomenute javne nabavke, te da je od samog početka bilo jasno da je tužba neosnovana, čemu ova Presuda daje potpuni legitimitet.

Opravdano pitanja pristižu iz ove hidroelektrane, u vezi toga šta je zaista bio cilj tužbenog zahtjeva kojim je podnosilac tužbe tražio poništenje potupka, iako nije ni ostvarivao uslove da konkuriše na isti.

Kako se navodi iz Uprave, ova hidroelektrana je 100% u vlasništvu Hidroelektrana na Trebišnjici a.d. Trebinje, i tokom realizacije projekta Društvo je nailazilo na širok spektar prepreka i problema kojima se pokušalo uticati na ranije utvrđenu dinamiku realizacije projekta.

Donošenjem presude kojom Sud BiH odbacuje tužbu je još jedna potvrda ispravnosti ranijih odluka organa obog Društva koje je u ovaj Projekat do sada uložilo oko 130 miliona KM.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *