Hrvati pali milione u Nevesinju


Eol prvi” je firma osnovana od strane dvije kompanije, koja je ako se sjećate dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrana kapaciteta 51 mW. Vrijednost ove investicije procijenjuje se na 150 miliona KM.

Zbog višestrukog odlaganja radova, Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom se oduzima koncesija, a partneri su krenuli gdje drugo nego u sudski proces, upirijući prstom jedni u druge.

Međutim, kako je gradnja više puta odložena, Vlada Republike Srpske je donijela odluku kojom se oduzima koncesija, a partneri su krenuli gdje drugo nego u sudski proces. Za propast projekta optuživali su jedni druge, po običaju.

Ugovorom o izgradnji i eksploataciji vjetroparka iz 2014. godine obavezana je zagrebačka firma “KERMAS Energija” da isplati srpskoj firmi “Omega Plus” zanosnih 12.3 miliona KM zbog neispunjenja preuzetih obaveza. Presudio Okružni privredni sud u Trebinju.

Ne samo to, Zagrepčani moraju Beograđanima izmiriti još 8.8 miliona KM zbog udjela u preduzeću “Eol prvi“, takođe zbog neizmirenja preuzetih obaveza.

Povrh svega, nepunih 50.000KM je samo sudskih troškova koje KERMAS Energija dužna platiti u roku od 30 dana, uz prijetnju prinudne naplate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *