IFAD paketi, više desetina odbijeno


Kako li je lijepo biti poljoprivrednik u Nevesinju! Dok neki ljudi moraju raditi po kancelarijama, boriti se s papirologijom i biti neki “Vede-ovi” ti možeš sjediti na svojoj njivi i čekati da ti se IFAD smiluje i pošalje start-paket. Ako nisi dovoljno sretan da dobiješ takvu pomoć, imaš sreću da opština Nevesinje ima budžet za subvencije poljoprivrednicima, pa možeš dobiti i nešto novca za svoje poslovanje. Sjajno, zar ne? Ipak, dugoočekivani IFAD projekat, za koji su prijave trajale DVA DANA, odbio je više desetina aplikanata zbog, kako navode aplikanti, nepoznatih razloga. Nezvanično preko 30 domaćinstava je odbijeno, a špekuliše se i o broju od 60 domaćinstava. Zanimljivo bi bilo i vidjeti KO je dobio i/ili IFAD paket, i/Ili lokalnu novčanu mjeru subvencije, i /ili još nešto, u poslijednjih par godina?

Zanimljivo, ovaj projekat za razvoj seoskog preduzetništva je vrijedan 300.000 KM, što nije nimalo zanemarljiva cifra. Ali, kad se sjetimo da je opština Nevesinje sama izdvojila 290.000 KM za subvencije, jasno mi je da ova podrška nije dovoljna i da se mora dodatno podsticati poljoprivreda u ovom kraju. Vjerovatno bi bilo bolje da je novac potrošen na neke druge projekte, kao što je npr. obnova sportske dvorane ili izgradnja novih puteva. Sudeći prema riječima građana, oni bi bili zadovoljni izradom puteva obećanih još u prošloj kampanji, od koje je prošlo skoro 4 godine.

Poljoprivrednici na meti brige

Ipak, nije sve tako crno u Nevesinju. Barem se brine o poljoprivrednicima, zar ne? Ali, jedino što mi nije jasno je zašto se naglašava da će žene i mladi imati dodatnu podršku od 20%. Zar nije to diskriminacija prema muškarcima i starijim osobama? Šta je s njihovim pravima? Zar ne bi trebalo da svima bude jednako lako da dobiju start ap paket ili subvenciju? Možda je vrijeme da se u Nevesinju počne razmišljati o ravnopravnosti i uvažavanju svih poljoprivrednika, bez obzira na njihovu starosnu dob i pol.

Na opštinski podsticaj uglavnom se javljaju se uglavnom muškarci starije dobi, mahom penzioneri, i jasno je da mladi nemaju tu šta tražiti.

Sve u svemu..

U svakom slučaju, ne zaboravite da se IFAD i opština Nevesinje brinu o vama, dragi poljoprivrednici. I ne zaboravite da uvijek postoji nada da ćete dobiti novac i podršku za svoj posao, čak i ako niste žena ili mladi. Samo ne odustajte! Mjenjaće se pravilnik još sto puta, samo recite.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *