Izvorište Jedreš zatrpano smećem


Nevesinje je decenijama imalo problem neredovnog i nekvalitetnog vodosnadbjevanja. Izgradnjom vodovodne mreze “Udbina” i prečištača na jezeru Alagovac napokon smo se našli na putu rješenja gorućeg problema nedostatka pitke vode. Reklo bi se sa strane da stanovništvo može napokon da odahne, ali zapravo tek treba se zabrine.. Izvorište Jedreš zatrpano smećem.

Izvorište Jedreš

Novi problem, stare navike.

Restrikcije u vodosnadbjevanju koje su još uvijek aktuelne u ljetnjem periodu, a voda često neispravna za upotrebu, primorava veliki broj mještana da odlazi na izvor Jedreš iz koga izbija dragocjena pitka voda. Vratimo li se kroz vrijeme, ne možemo ni zamisliti značaj ovog izvora za život i opstanak ljudi u nasoj varošici.

Novi problem, stare navike

Danas taj isti izvor zatrpan je smećem, a kako kažu stanovnici ovog naselja, obim krutog otpada svakog dana sve je veći, što je posljedica loših navika stečenih i društvu i niskog stepena ekološke svijesti.

Postojanje divljih deponija i neporopisnog odlaganja smeća u opštini Nevesinje, predstavlja veliki ekološki i sanitarni problem koji lokalne vlasti očito ne smatraju prioritetnim. Ili možda ne? Ostaje da vidimo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *