Japan – COVID-19 3:0 (predaja)


Japanske brojke su toliko zadovoljavajuće da su naučnici počeli da se bave istraživanjem na koji način je ova država jedina u svetu sa zanemarljivim postotkom zaražavanja nakon udara delta soja.


U Japanu je pandemija koronavirusa doživela neočekivani obrt. Tamošnji naučnici tvrde da je delta varijanta istrebila samu sebe kao proizvod greške u mutaciji.

Nagli porast slučajeva zaražavanja koronom zabilježen je sredinom avgusta ove godine , a cifre su skakale i do više od 23.000 novozaraženih na dnevnom . U ovom momentu, brojke su pale na samo 170 novozaraženih po danu, a brojke koje se tiču smrtnih slučajeva su jednocifrene.

Ovaj drastičan pad oboljenja , kao i smrtnih slučajeva, pripisan je najprije vrlo visokoj vakcinaciji, prihvatanju stalnog nošenja maski u javnosti, a naročito u zatvorenim prostorima. Međutim ima i drugih epidemioloških faktora. Do medicinskih naučnika smatra da je ovaj pad jedinstven u svetu.

Delta soj sam sebe “pojeo” ?


Ugledni genetičar japanskog Nacionalnog instituta za genetiku Izuri Inoue vjerovanja je da je Japan imao tu sreću da je delta varijanta virusa zapravo uglavnom samu sebe pojela. Ne samo to, on tvrdi da je iskorijenila druge varijante korone virusa.

Genetičar i njegove kolege već neko vreme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 i kako na njih utiče protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa. RNK virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visok nivo mutacija, što im pomaže u brzom prilagođevanju na promene u okolini. Međutim, to otvara i mogućnost za takozvanu “katastrofalnu grešku“, odnosno da se dogode loše mutacije i na kraju izazovu izumiranje određene varijante.

Što se tiče petog talasa korona virusa za Japan , Inoue je ubijeđen da je nsp14 delta varijante zakazao u zadatku srečavanja greške, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine. Nasuprot očekivanju tima genetičara, u uzorcima nsp14 delta varijanteje primećen je nedostatak genetske raznovrsnosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promene na području koje se naziva A394V, koje je povezano s proteinom nsp14.

Inoue pojašnjava da su bili bukvalno svi bili u šoku otkrili.

Preko 70 % stanovništva je potpuno vakcinisano

Delta varijanta je u Japanu bila izrazito prenosiva te je istisnula sve druge varijante. Ali kako su se mutacije nakupljale, verujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji se više nije mogao da pravi replike” obrazložio je.

Ipak, ono što treba napomenuti je da je u Japanu više od 70 dsto stanovništva potpuno vakcinisano, te i to može biti razlog manje transmisije virusa, a onda i slabljenja epidemiološke slike.

Iako je, kao i Australija, i Japan zakasnio da započne vakcinaciju protiv COVID-19, delom zato što je bio zauzet testiranjem vakcina domaće proizvodnje radi bezbednosti, to ih nije sprečilo da sprovedu vakcinaciju u punom sjaju. Čak su u jednom trenutku zvaničnici su istakli da nema dovoljno obučenog osoblja na raspolaganju za primenu vakcina, ali i to se prevazišlo, te je sada ogroman broj ljudi imunizovan.

Stanovnica glavnog grada Majuko Kono rekla je da se život u gradu vraća u normalu, nakon što je broj slučajeva dostigao vrhunac na više od 5.000 dnevno. Rekla je da je videla primetnu razliku u načinu na koji je Japan ove godine nosio velike epidemije kada je stigla delta varijanta, u poređenju sa prošlom godinom.

Ove godine mogu da idem u noćni klub, kafić, bar ili teretanu, ali prošle godine nisam mogla” rekla je ona i dodala da je sve gotovo isto kao pre korone, osim što se nose maske.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *