Je li vam šef LIDER ili MENADŽER


Menadžeri i lideri su oba važna profila u poslovnom svijetu, ali imaju različite uloge i načine rada. U nastavku teksta su navedene ključne razlike između menadžera i lidera, a na vama je da prosudite s kim imate posla.

Nevesinje Online
Nevesinje Online

Iako su menadžeri i lideri različiti, obje uloge su važne za uspjeh firme, privatne ili državne. Kombinacija snažnih menadžerskih i vođstvenih vještina može stvoriti vrlo efikasan tim i doprinijeti uspjehu i razvoju.

 1. Fokus
  Menadžeri se obično fokusiraju na upravljanje resursima i postizanje ciljeva firme ili ustanove. S druge strane, lideri se fokusiraju na inspirisanje i motivisanje ljudi kako bi postigli ciljeve. Shodno tome, lider drži fokus i kada to ne izgleda tako, dok je menadžen rastrojen i kad je najfokusiraniji.
 2. Stil rukovođenja
  Menadžeri obično imaju autoritarniji stil rukovođenja, dok lideri koriste više participativan stil i često rade rame uz rame sa svojim timom. Menadžeri traže izvršenje zadataka “zato što je neko tako reko“, a ako dobijete priliku da ih gledate kako sami rješavaju zadatke svojih radnika – snimajte to, pregledi zagarantovani
 3. Perspektiva
  Menadžeri su često fokusirani na kratkoročne ciljeve i planove, dok lideri gledaju na dugoročne ciljeve i viziju . Menadžera zanima plata, dok lidere osim plate još više zanima da klijent bude zadovoljan.
 4. Pristup izazovima
  Menadžeri obično pristupaju izazovima s praktične strane, dok lideri traže nove i inovativne načine za rješavanje problema. Nameće se stara poslovica : “ kad bi znali bolje, svi bi mi bolje
 5. Kreativnost
  Lideri su obično daleko kreativniji i inovativniji od menadžera, koji se obično više drže postojećih poslovnih modela i praksi. Menadžer često ni ne zna zašto se neke od stvari koje se rade uopšte i rade.
 6. Komunikacija
  Lideri su obično bolji u komunikaciji i slušanju ljudi, dok menadžeri često moraju raditi na razvoju tih vještina. Menadžeri su “tankog” fonda riječi te će vas uglavnom oslovljavati sa “buraz, bate, kume, prijatelju, legendo, majstore ” i sl.

Način angažovanja timova

Jedna razlika između lidera i menadžera je način na koji angažuju svoj tim.

Menadžer upućuje članove tima da urade određeni zadatak, a član tima to radi, jer se to od njega ili nje traži. Treba imati u vidu da većina menadžera, većinu zadatih zadataka nije u stanju sama riješiti, bez obzira je li to tablica množenja, rad na računaru ili “nešto iz struke“.

Možeš ti doć i u trenerci, al radi posao ko čoek

Lider to posmatra malo drugačije. On ili ona će svojim članovima tima pomoći da steknu određeno “vlasništvo” u čitavom procesu. Drugim riječima, oni daju smisao zbog kojeg članovi tima odlučuju da nešto i rade, sami, bez da se to od njih prethodno zatraži. Njima je jasno da time pomažu svom timu da dobiju rezultate.

Zaključujemo da…

Kada menadžer natjera člana svog tima da uradi zadatak, menadžer to radi prvenstveno iz pritiska na njega ili nju, te i sam radnik ili radnica to radi jer osjeća pritisak da to izvrši. Kada lider podstakne člana tima da nešto uradi, oni to rade jer smatraju da je to ispravno. Osjećaju da je ono što rade – važno, na vrijeme, i ispravno. To ih, samim tim, osnažuje ali i motiviše da urade i više.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *