Jesen – veze, trudnoća, debljanje


Krajnje neobična interpretacija jeseni u vezi sa emocijama, ponašanjima pa i debljanjem.

U svakom smislu jesen donosi mnoge promjene u naše živote kroz promjene u emocijama, ponašanjima i sl. Prvi dan jeseni ove godine počinje u 20:21h i trajaće do decembra 16:59h.

Noć postaje duža, ali ne nužno i teža. Zbog znatno manjeg prijema sunčevih zraka lišće mijenja boju, a zbog niže proizvodnje hlorofila boja prelazi iz zelene u žutu, crvenu i smeđu.

Zanimljive činjenice

Kao što rekosmo jesen nosi mnogo toga, između ostalog i utiče na debljanje koje nema veze (tolike) sa ishranom. Oni koji se akademski bave ovim i sličnim pitanjima ukazuju da nedostatak vitamina D značajno smanjuje razgradnju masti u organizmu, i podstiče “slaganje” masti.

Emotivne promjene

U jesen, bar se tako nekako ispostavilo, ljudi ulaze u emotivne veze i odnose znatno više nego u ostalim dobima. Nije rijedak slučaj da “padnu” vjeridbe, a i svadbe uprkos mjerama zaštite pandemije – s hormonima nema rasprave. Najčešće objašnjenje je porast nivoa testosterona i kod muškaraca i žena u hladnijim mjesecima. Iako nedostaje naučno-bazirano objašnjenje ali baš u ovim mjesecima biva začet veći broj djece nego u ostalim dijelovima godine.

Neki tvrde, tačnije britanska akademija, da djeca rodjena u periodu septembar – decembar ostvaruju bolje rezultate u školi. Sa druge strane, iz univerziteta Čikago tvrde da djeca rođena u pomenutom periodu imaju daleko veće šanse da dožive 100 godina starosti. .


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *