Kako oživjeti Nevesinjsku olimpijadu ?


Da biste oživjeli Nevesinjsku olimpijadu, tradicionalni kulturno-sportski događaj sa 148-godišnjom istorijom, i vratili joj stari sjaj, možete razmotriti sledeće korake:

 1. Sveobuhvatna Procjena: Počnite sa temeljnom procjenom trenutnog stanja događaja. Identifikujte njegove snage, slabosti, mogućnosti i pretnje (SWOT). Ova analiza će vam pomoći da razumijete šta treba poboljšati. Isključite naručene medijske tekstove svojstvene našoj zajednici, ograničite učešće nosioca funkcija javnih ustanova i preduzeća, i posvetite se zajednici u pravom smislu te riječi.
 2. Uključivanje Zajednice: Uključite lokalnu zajednicu u planiranje i izvođenje događaja. Tražite ulaz od stanovnika, sportista, kulturnih izvođača i zainteresovanih strana kako biste osigurali da događaj odgovara njihovim interesima i očekivanjima. Olimpijada je jedan od rijetkih događaja kada mladi ljudi imaju priliku da zarade dnevnicu ili dvije u svom gradu.
 3. Čuvanje Tradicije: Prihvatite bogatu istoriju i tradicije događaja, istovremeno pronalazeći načine da unesete novu energiju. Pomješajte staro i novo kako biste stvorili svjež i uzbudljiv doživljaj za učesnike i posjetioce. Doživljaj vas kao organizatora je najmanje bitan.
 4. Modernizacija: Ažurirajte logistiku događaja, objekte i tehnologiju kako biste ispunili savremene standarde. To uključuje unapređenje transporta, smještaja i digitalne komunikacije za bolju interakciju sa potencijalnim korisnicima i posjetiocima.
 5. Marketing i Promocija: Razvijte snažnu marketinšku strategiju kako biste promovisali Nevesinjsku olimpijadu na različitim platformama, uključujući digitalne medije, tradicionalne medije i zajedničke mreže. Istaknite njene jedinstvene karakteristike i istorijski značaj.
 6. Partnerstva: Sradnjom sa lokalnim preduzećima, sponzorima i organizacijama obezbijedite finansijsku i logističku podršku. Partnerstva mogu pomoći da se obezbijede resursi i poveća vidljivost i efektivnost događaja.
 7. Raznovrsne Aktivnosti: Ponudite raznovrsni niz kulturnih i sportskih aktivnosti kako biste privukli širu publiku. Uključite tradicionalne igre, izložbe umjetnosti, muzičke nastupe i različite sportske takmičenja. Ne čekajte da vam ih drugi organizuje ulagajući više svojih sredstava nego vi narodnih.
 8. Kvalitetan Program: Osigurajte da je raspored događaja dobro strukturisan i pruža visokokvalitetnu zabavu i takmičenje. Angažujte priznate umetnike, sportiste i kulturne izvođače kako biste privukli pažnju. Zašto štediti na onome što
 9. Ekološki Aspekti: Uključite održive prakse u planiranje događaja. Minimalizirati otpad, promovisati pozitivne ekološke prakse koje su u Nevesinju trenutno na minimumu (jezero Alagovac npr) i podići svijest o očuvanju životne sredine.
 10. Interaktivna Iskustva: Kreirajte interaktivna iskustva za pojsetioce, kao što su radionice, interaktivni prikazi i mogućnosti direktnog kontaktiranja sa sportistima i umjetnicima.
 11. Lokalna Kuhinja i Zanatstvo: Prikazivanjem lokalne kuhinje i tradicionalnih zanata obezbijedite jedinstveno kulturno iskustvo za posjetioce. Ova stavka doprinosi autentičnosti događaja i privući ljubitelje hrane i tradicionalnih zanata.
 12. Dugoročna Vizija: Razvito dugoročni plan za Nevesinjsku olimpijadu koji uključuje godišnje izdanje i postepeno širenje opsega događaja. Neophodno je uključiti kontinuiranu podršku zajednice i svih zainteresovanih strana u mjeri u kojoj ona ne ugrožavaju kvalitet događaja manifestacije.
 13. Prilagodljivost: Ostanite otvoreni za povratne informacije i budite spremni da se prilagodite na osnovu promenjenih potreba i preferencija učesnika i posetilaca.

Implementacijom ovih strategija i kombinovanjem tradicije sa inovacijama, u umjerenoj dozi u kojoj inovacije ne ugrožavaju tradiciju i u kojima tradicija ne ugrožava brojnost i sigurnost odnosno bezbijednost, moguće je osvježiti Nevesinjsku olimpijadu i vratiti joj nekadašnji ugled kao cijenjenom kulturno-sportskom događaju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *