Kako skontati lažnjake


Policijske službe gradova koji su imali ozbiljnije probleme sa falsifikovanim novčanicama podijelili su par detalja o tome kako “skontati” lažnjake.

Falsifikovane novčanice se od originala razlikuju u sljedećem:

– boji i kvalitetu papira (boja novčanice je svjetlija, debljina novčanice ne odgovara originalu);
– vodeni žig na alonžu novčanice nedostaje ili je imitiran na površini reversa novčanice;
– zaštitna nit na novčanici nedostaje ili je razlivena i ne odgovara originalu;
– ne postoji odgovarajuća UV zaštita

1. Vodeni znak
Nova serija KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke BiH u Sarajevu. Ispod motiva skulpture svaki apoen KM ima poseban svijetli vodeni znak – oznaku nominalne vrijednosti. Vodeni znak se vidi pod propusnim svjetlom, odnosno kada se novčanica drži prema svjetlu.

2. Zaštitna nit s tekstom

Nova serija KM novčanica ima zaštitnu nit, koja se potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM. Tekst ima „efekat ogledala “, tj. pod propusnim svjetom se može čitati i s lica i s naličja.

3. Prozirni registar

Kada se novčanica drži prema svjetlu, elementi tiskani na licu i naličju novčanice uklapaju se i čine petokut.

4. Zaštitna nitMotion

Sve novčanice KM iz nove serije imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4 mm, s prozorima. „Motion“ nit ima različitu boju za svaki apoen: 10 KM – azurnoplava, 20 KM – zelena, 50 KM – crvena , 100 KM – ljubičasta. Motiv niti na svim apoenima je pero koje se pomjera ovisno o uglu promatranja.

5. Iridiscentna traka

Cener / cvaja varka

Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine 10 mm. Kod oba apoena traka prikazuje oznaku KM, te oznaku nominalne vrijednosti. Kada se novčanica promatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju.

6. Optički promjenjiva boja

Na apoenima 50 KM i 100 KM, oznaka nominalne vrijednosti u donjem desnom uglu naličja novčanice tiska se posebnom optički promjenjivom bojom. Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu. Na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene.

7. Intaglio tisak

Intaglio tisak se nalazi na licu novčanice u označenim područjima i može se osjetiti pod prstima.

8. Mikrotisak

Novčanica ima mikrotekst na oba pisme „CBBH“ u dnu lica novčanice.

9. UV obilježja


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *