Kako uzgajati krompir u vlastitom vrtu – savjeti za uspješan uzgoj krompira u ogradi od žice i slami.


Ukoliko ste proizvođač krompira, imamo sjajne vijesti za vas! Sada je lakše nego ikad prije uzgajati i proizvoditi sopstveni krompir. Bez obzira na to da li ste stručnjak ili tek počinjete, ovaj proces ne zahtijeva mnogo pažnje i truda. Sve što vam treba su nekoliko stvari koje možete lako nabavit.

Da biste započeli ovaj uzbudljiv projekat, potrebna vam je ograda od žice koja će omogućiti vašem krompiru da raste u sigurnom i zaštićenom okruženju. Ograda bi trebalo da bude visoka čak 4 metra i široka 8 metara, što će osigurati dovoljno prostora za rast krompira.

Kada ste postavili ogradu, sada možete dodati slamu kao podlogu za vašu zasadu krompira. Takođe, možete koristiti kompost ili zemlju kako biste poboljšali kvalitet tla i stvorili optimalne uslove za rast vašeg “krtole“.

Slama će pomoći da tlo ostane za oko 10 stepeni toplije, što potspješuje rast krompira. U slučaju sušnih perioda, zalijevajte svoj krompir u nekoliko navrata.

Berba nikad jednostavnija

Berba nikad jednostavnija! Sedmicu nakon cvjetanja mladi krompiri mogu se vaditi.

Na kraju, vaš krompir ubacite u novu baštu i čekajte da počne sa procesom rasta i pohvaliti se prijateljima i porodici. Nema potrebe za čupanjem cijele biljke, već samo razgrnite slamu, povadite gomolje i ponovo zagrnite slamom, i manji gomolji će rasti. Na ovaj način imaćete krompire u izobilju, a kvalitet plodova će biti zavidan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *