Konsultativni sastanak UNDP-a i Mjesnih zajednica


U prostorijama Društvenog centra opštine Nevesinje održan konsultativni sastanak UNDP-a i Mjesnih zajednica. Tema sastanka bila je lokalizacija vizije Mjesnih zajednica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Nevesinje, delegacija UNDP-a , predsjednici i zamjenici nekih od MZ Nevesinja i predstavnici NVO sektora.

Zbog pandemije koronavirusa neredovni su sastanci Foruma mjesnih zajednica, ali i sami izbori unutar mjesnih zajednica su prolongirani. Međutim to nije omelo predstavnike MZ da izvrše prioritizaciju projekata koje bi kandidovali prema UNDP-u.

Razgovaralo se o načinima kojim bi se unaprijedio rad mjesnih zajednica na poljima aktivizma i volonterizma.

Pasivnost građana unutar mjesnih zajednica

Mogao se donijeti zaključak koji svjedoči niskom nivou angžmana unutar mjesnih zajednica, kao i nedovoljno razvijena svijest sugrađana o samom pojmu, ulozi i funkcionisanju mjesnih zajednica što predstavnici MZ pravdaju nedostatkom sredstava. Ipak svijetle primjere imali smo priliku čuti iz Udruženja VID i Udruženja Multiple Skleroze iz Nevesinja koji rezultatima svojih projektnih aktivnosti poboljšali uslove rada i doprinijeli vidljivosti mjesnih zajednica ističući dobru saradnju sa MZ i Opštinom Nevesinje na područjima realizacije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *