Kontroverzna Kampanja i Protesti Uzbunili Emocije u Republici Srpskoj


U poslednjim danima, kontroverzna kampanja i niz protesta izazvali su snažne reakcije u Republici Srpskoj, a posebnu pažnju privukao je skup duž rute Nevesinje-Mostar. Kampanja pod nazivom “Granica postoji,” koja je imala za cilj da podstakne građane da blokiraju granicu sa Federacijom i zaustave saobraćaj na 30 minuta, ostavila je mnoge da se zapitaju kakve namjere stoje iza nje.

Teško je povjerovati da su mnogi građani dobrovoljno učestvovali u ovoj kampanji. Poruke kampanje prema narodnim predstavnicima na momente izgledaju kao da vrijeđaju inteligenciju građanaNevesinja, ostavljajući mnoge da se pitaju koga su tvorci kampanje pokušavali da prevare. Ko bi zaista povjerovao u takvu poruku?

Osim toga, izbor blokiranja rute Nevesinje-Mostar izazvao je sumnju. Zašto ne blokirati rutu od Trebinja do Ivanice? Dosta je prometnija, i sigurno bi napravila veći medijski odjek. Nameće se pitanje postoji li pretpostavka da se u ovoj oblasti nalazi više poslušnih osoba? Da li misle da ljudi ovde tako lako vjeruju u ono što se promoviše na TV-u?

Ono što je ohrabrujuće jeste odgovor građana koji su se obratili društvenim mrežama kako bi izrazili svoje mišljenje. Pokazali su da neće tolerisati napad na zdrav razum i da neće dozvoliti da se njihova inteligencija vređa.

Pojam tamnog vilajeta

Poruka kampanje sugeriše da Republika Srpska graniči s “tamnim vilajetom” gdje Srbima nisu priznata prava i pravda. Ova slika Nevesinja i cele istočne Hercegovine kao “tamnog vilajeta” nije samo nepravedna, već i netačna. Mostar predstavlja nadu i vezu sa svijetom za mnoge u regionu. Brojne porodice zavise od prihoda koji dolaze od poslova u Mostaru, a sezonski radnici pronalaze zaposlenje u vinogradima i voćnjacima.

Međutim, čini se da organizatori kampanje nisu uzeli u obzir uticaj svojih akcija na ovu vrijednu radnu snagu. Da li su razmišljali o tome kako će ovi radnici preživjeti bez dnevnog prihoda? Čini se da nisu, jer njihove porodice nisu u istoj situaciji.

Ako su ovi organizatori tako moćni kako tvrde, zašto ne otvore nekoliko fabrika u Nevesinju i ponude više plate nego što se može zaraditi u “tamnom vilajetu”? Tada mogu blokirati puteve i granice koliko god žele, dok vežbaju svoj pseudo-patriotizam. Međutim, vredi se setiti da pravi patriotizam nije prisutan samo tokom protesta.

Pitanje života

Razmislite o tome koliko je života spašeno zahvaljujući činjenici da sada možemo slati hitne slučajeve u Mostar. Koliko pacijenata trenutno leži na Bijelom Brijegu? Koliko naših doktora i medicinskog osoblja trenutno radi u “tamnom vilajetu,” i gdje bismo bili bez njih?

Vreme je da se kaže istina. Suštinski, veliki broj Nevesinjaca “živi” u Mostaru , a spava u Nevesinju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *