Krave NE daju mlijeko


Otac je govorio svojoj djeci dok su bila mala:
— Kad svi navršite 12 godina, otkriću vam tajnu života. Jednog dana kada je najstariji napunio 12 godina, zabrinuto je upitao oca koja je tajna života. Otac je odgovorio da će mu reći, ali da to ne otkriva svojoj braći.

— Tajna života je ova: krava ne daje mlijeko.
– Šta to pričaš? – upita dječak s nevjericom.
— Kako si i čuo, sine: Krava ne daje mlijeko, moraš je pomusti. Moraš ustati u 4 ujutro, otići u polje, prošetati torom punim gnjoja, vezati kravi rep, vezati joj noge, sjesti na nisku stolicu, postaviti kantu i sam obaviti posao.

To je tajna života, krava ne daje mlijeko. Ako je ne pomuzeš ne dobiješ mlijeko. Postoji ta generacija koja misli da krave DAJU mlijeko. Da su stvari automatske i besplatne: njihov mentalitet je da ako “nešto želim, nešto tražim… to i dobijem.”

Navikli su dobiti sve što žele na lakši način… Ali ne, život nije stvar želje, traženja i dobivanja. Ono što čovjek dobije je trud onoga što radi. Sreća je rezultat truda. Nedostatak truda stvara frustraciju.”

Dakle, podijelite sa svojom djecom od malih nogu tajnu života, kako ne bi odrastali s mentalitetom da će im vlada, njihovi roditelji ili njihova slatka lica dati sve što im treba u životu.

Krave ne daju mlijeko, za to morate raditi.

Riccardo De Pol


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *