Lažne dojave, hakeri na baterije i nedužna srpska djeca


Dojave o podmetnutim bombama u nevesinjskim školskim objektima, koje su jutros stigle e-poštom policijskom istragom potvrdjeno je da su bile lažne. Bez obzira, nakon nestanka službenika MUP-a Nevesinje, javnost je svakako uznemirena.

Učenici iz prve smjene Osnovne škole “Risto Proroković” poslati su kuci, dok ce se casovi u drugoj smjeni odrzati redovno. Iz SŠC “Aleksa Šantić” saopšteno je da se djaci sutra vracaju redovnoj nastavi.

Kako pise portal Srpskainfo, prijeteć poruka je stigla sa mejla ruskog domena: [email protected] a naši stručnjaci nisu čekali sa širenjem panike, pa je građane gotovo nemoguće ubijediti da su šanse da se radi o hakerskom napadu iz Rusije minimalne. Iz bilo kog ekvadorskog sela biste i VI mogli napraviti jedan takav nalog, jednako koliko iz Njujorka, Batkovića ili Gornje ili Donje Šehovine – sve što treba je internet pristup.

Kakav bola Yandex?

Inače, „Yandex“ je ruska međunarodna korporacija specijalizovana za internet servise.

Osim u Nevesinju, dojave o podmetnutim bombama stigle su na adrese skola širom gradova i opština Republike Srpske

Može li se saznat’ išta?

Za sve koji bi trebali, a ne znaju ili ne znaju, a bi da znaju (jer kafe će se ispijati, valja “šuplju razvlačiti”). Yandex u suštini ne podržava otvoreno praćenje kroz svoju web platformu. Ali (što treba imati na umu), podržava IMAP (Internet Message Access Protocol) što u prevodu znači da se e-pošta sa Yandex servera može slati i primati kroz drugi program (što je vjerovatno slučaj) kojem je “fabrički” omogućeno.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *