LED rasvjeta i uštede u Nevesinju


Eksplozivan rast popularnosti LED tehnologija i njihove primjene u raznim industrijama mnogima je dao do znanja da je LED tehnologija, u neku ruku, i budućnost.

U tom pogledu, brojni su razlozi koji direktno utiču na rastući trend. Sve u svemu, u nekim ključnim karakteristikama LED je uveliko nadmašio ostale tehnologije.

Kada se radi o uličnoj rasvjeti, ona je najzahtjevnija iz aspekta potrošnje električne energije. Koncept dizajna fokusiran je na veću zaštitu od vanjskih uticaja.

Odgovarajuće komponente za uličnu rasvjetu obično direktno zavise od projekta koji je u skladu sa preporučenim parametrima.

Ni u Nevesinju se drugačije ne posmatra. U toku su radovi na zamjeni postojeće javne rasvjete upravo ovom energetski efikasnijom LED rasvjetom. Projekat rasvjete sa PDV-om iznosi preko pola miliona KM, a postaviće se nešto manje od 900 svjetiljki. Uz to ide i zamjena instalacija na stubovima od metala kao i osvjetljenje impresivnog Teslinog tornja. Cilj je smanjiti izdatke za električnu energiju rasvjete za 60%.

Prvo svjetlo nekim ulicama

Prema riječima načelnika Avdalovića novo osvjetljenje će biti kvalitetnije, a računi niži.
Od ušteda finansiraće se  održavanje u narednih 5 godina, dok je 7 godina garancija novim svjetiljkama. Kako kaže, planirana je kompletna zamjena stare javne rasvjete, a pojedine ulice će po prvi put dobiti osvjetljenje.

Trenutno stanje troškova


Za troškove javne rasvjete godišnje se izdvajalo 120.000 KM, a na održavanje 25.000KM.

Banjalučka firma biće zadužena za instalaciju Philips opreme i održavanje sistema u narednih 5 godina.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *