Анализа маркетинга политичких странака у Невесињу


Дигитални маркетинг постао је веома важна компонента свих циклуса избора, а посебно локалних. Анализа маркетинга политичких странака у Невесињу помаже бољем разумијевању политичке пропаганде и може послужити за унапријеђење изборних резултата оних који своје грешке на вријеме уоче.

Дигитални маркетинг у неразвијеним заједницама је на јако ниском нивоу , а ни у Невесињу није ништа другачије. Више није довољно направити Фејсбук страницу и ”качити” којешта , а просјечно интелигентан човјек или жена ће вам потврдити да ”лајк” не значи глас , поготово не сигуран, на изборима. У мору незнања о дигиталном маркетингу и стратешком приступу истом пливају како страначки органи тако и активисти. Метафорички говорећи неки пливају низводно, неки се боре са узводном струјом, а неки се без сумње даве у стајаћој води.


Параметри анализа маркетинга политичких странака у Невесињу

Закључно са данашњим даном, 27. новембар 2021. били су :

  • Број пратилаца на друштвеној платформи Фејсбук
  • Број аутентичних садржаја у посљедњих 50 објава
  • Временски период за посљедњих 50 објава
  • Однос изборних резултата субјеката у на локалним изборима 2016. и 2020.
  • Однос изборних резултата два лица са највише гласова на листама политичких субјеката

Дебакл опозиционих странака

Да би знали како треба, за почетак је битно научити на грешкама и магистрирати на примјерима како не треба радити дигитални маркетинг. Опозиција је на претходним локалним изборима доживјела потпуни дебакл, а неки губитке приписују управо неорганизованом и исхитреном приступу дигиталном маркетингу.

Квантитет не значи квалитет #ПДП

Да квалитет не значи квалитет потврђује маркетинг опозиционих структура.


Тако је на примјер Партија демократског прогреса у народу позната као ПДП је 2016. године имала чак 657 гласова изборивши 2 мандата у локалном парламенту. Само 4 године касније, на локалним изборима 2020. године изгубили су више од двије трећине гласова, не освојивши ниједан мандат. Задржали су свега 182 гласа, а листу су ”једва” саставили, бројећи укупно 7 кандидата и зато у анализу није узиман број гласова појединачно.

Што се тиче дигиталног маркетинга, благо речено стратегија локалног ПДП-а по том питању је потпуни промашај. Наиме, за 50 посљедњих објава требало је 91 дан, што износи непуне двије објаве дневно , тачније 1.82 / дану. Поражавајућа је чињеница да за 3 мјесеца од 50 објава на Фејсбуку, ПДП Невесиње нема нити једну аутентичну објаву. Користећи жаргон политичара данашњице, ”посљедњи ексер” закуцан је јутрос, када је њихову дигиталну ”подршку” одбацио Давор Драгичевић. Како је то изгледало прочитајте овдје 👉 https://nevesinjeonline.com/davor-dragicevic-napao-nevesinjski-pdp/

Говори мржње и испади преполовили гласове #СДС

Некадашњи гигант на локалној политичкој сцени доживио је суноврат у само 4 године. Након побједе 2012. године неодговоран однос према гласачима довео је до првог пораза након више од 20 година владавине и ”раскућавањаНевесиња.

Међутим, на основу резултата и освојених 1646 гласова у редовима СДС-а постојао је трачак наде за ”поправни” за двије односно четири године. Реалност је додуше била исувише сурова и на наплату су дошли бројни испади и говори мржње упућени противничкој страни током кампање, па је број гласова овој партији у 2020. се преполовио и свео на свега 850. Слично се десило и са гласовима ”стубова” локалног СДС-а , гдје је први са 841 из 2016. спао” на 473 у 2020-ој, а његов саборац са 633 из 2016. ”слетио” на свега 332 гласа на прошлим локалним изборима. Ако се овај тренд настави, сигурно је да ће СДС проживјети судбину ПДП-а. Што се тиче дигиталног маркетинга, СДС-у је за 50 објава требао дан више него ПДП-у односно 92 дана. За нешто више од три мјесеца у дигиталном свијету ова партија нема него једну аутентичну објаву. Понижавајуће је за партију која претендује да поново успостави власт да од 50 објава свега 2% представља аутентичан садржај.

Полако, али сигурно #СНСД

Иако ту има доста простора за напредак , стратегија дигиталног маркетинга невесињског СНСД-а представља свјеж дашак на локалној политичкој сцени. На страници коју прати 1462 лица за 50 објава морали смо скролати чак до самог краја децембра 2020. године. Међутим, од 50 објава које се тичу промоције партије 17 је аутентичних садржаја , што чини нешто више од трећине односно 34 %.

Темпо” објава доприноси бољој видљивости странице која више личи на портфолио урађених и најављиваних дјела на самом терену. Ако задржимо овај угао гледања, није ни чудно што на изборима СНСД биљежи раст. 2016.године ова партија је освојила 2050 гласова, гдје су два највећа појединачна броја износила 1071 и 766. Четири године касније, укупан број гласова порастао је на 2563 , односно раст од 128.25 гласова годишње. Такође, два највећа броја појединачних гласова су у порасту па у 2020. години имамо 1412 и 1237. Стопа раста гласачког тијела је за разлику од претходно презентованих позитивна и износи 0.25.

Теренски рад уз видање рана #СП

Социјалистичку партију Невесиња на друштвеној мрежи Фејсбук прати 829 особа. Повјерење овој политичкој опцији у Невесињу 2016. године дало је укупно 1030 лица, а гледајући појединачне бројеве гласова цифре су 525 и 368. Упркос ударима на ову партију који за резултат имају настанак маргиналог СПС-а , СП се одлучио кренути ”ударнички” и на изборима 2020. године партија је претрпила минималне губитке.

Укупан број гласова овој опцији износио је 967, што је за свега 63 гласа мање од претходног изборног резултата. Што се појединачних гласова тиче, бројке од 474 и 444 говоре да су ране прилично извидане, а да теренски рад није изостао. У дигиталном свијету , за 50 објава од којих је 5 односно 10% аутентично социјалистима је било потребно око 50 дана.

Лајк и захтјев за пријатељство #ДНС

Демократски народни савез такође је имао буран период иза себе, па се на моменте чинило да локални одбори губе компас. Њихови проблеми зову се ДЕМОС, који је настао одвајањем дијела чланства од класичног ДНС-а. Међутим мора се признати њихова различитост у приступу дигиталном маркетингу. Наиме ДНС Невесиње не функционише као страница него као профил , који је такође могуће запратити, и прати га 57 особа. Стратегија ДНС-а очигледно лежи у комуникацији са грађанима, јер из њиховог чланства неријетко се јављају за лајк или захтјевом за пријатељство. Што се конкретних резултата тиче, ова опција је 2016. године освојила повјерење 490 бирача, гдје су појединачно највеће цифре износиле 183 и 179.

Да подјеле партије на републичком нивоу нису пуно утицале на локалну структуру говоре и резултати постигнути 2020.године, у којој ДНС осваја 601 глас, а појединачно највеће бројке биле су 352 и 224. Што се дигиталног присуства тиче, на мрежи видимо 2 аутентичне од 50 објава за које је требало око 30 дана .

Закључак

Након свега можемо закључити да бројке у дигиталном свијету не говоре превише, нити да се на основу њих може пројектовати воља грађана, али исто тако не може се ни порицати да дигитални маркетинг знатно доприноси самом ”имиџу” политичке структуре на локалном нивоу. Оно што привлачи посебну пажњу јесу аутентичне објаве, односно објаве које нису преузете са других платформи, профила и/или страница, које као што и сам назив каже одају утисак аутентичности и преданог рада на терену. Другим ријечима, објаве које разликују дјело од ријечи, односно приближавају дјело ријечи датој бирачима. Такође, статистички гледано, повишен постотак аутентичних објава не свједочи само преданости рада субјеката, већ и алудира на организованост унутар структура партија на локалном нивоу.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *