Milioni za preduzetnike dostupni već od početka godine


Mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj već od iduće godine moći će računati na pomoć iz mađarskog fonda, u okviru kojeg će im na raspolaganju biti 100 miliona evra, i to bespovratnih sredstava, a što će u velikoj mjeri olakšati poslovanje i poboljšati konkurentnost na tržištu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić za “Glas Srpske” kaže da je svaki fond koji je u funkciji razvoja privrede dobrodošao, a posebno ovoliki iznos novca.

Preduzetnici u Srpskoj i sada dobijaju razne vrste pomoći, ali sve to nije dovoljno da bi ispunili ciljeve i povećali konkurentnost kroz nove tehnologije i digitalizaciju.

Cilj nam je da što prije stignemo konkurenciju, prije svega, na evropskom tržištu, gdje i najviše izvozimo. To je proces koji moramo završiti veoma brzo, a za tako kratko vrijeme potrebna su i znatno veća sredstva. Zbog toga je ovaj mađarski fond i više nego dobrodošao “- otkrio je Ćorić.

Osnivanje mađarskog fonda pozdravio je i direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić, govoreći za Glas Srpske ističe da je 100 miliona evra značajna pomoć, posebno ako se uzme u obzir da su u pitanju bespovratna sredstva.Svi uslovi koje će firme morati da ispune za dobijanje novca iz ovog fonda biće naknadno dogovoreni sa Mađarskom, pošto oni i obezbijedili sredstva.

Prema njegovim riječima, preduzeća trenutno dobijaju razne vidove pomoći, od Vlade, agencija, kao i kroz razne vrste međunarodnih projekata i grantova. Ipak, ovo je, kako kaže Đukić, ozbiljan iznos novca, koji će u velikoj mjeri olakšati poslovanje mnogih firmi u realnom sektoru.

Ovo je direktan doprinos razvoju realnog sektora u Srpskoj” zaključuje Đukić.

Nedostatak radnika

Marinko Đukić kaže da preduzeća u Republici Srpskoj trenutno imaju najviše problema zbog nedostatka radne snage.

Ne govorim o kvalifikovanoj radnoj snazi, već generalno o nedostatku radnika. Kada uspijemo dobiti radnika, za kratko vrijeme možemo ga obučiti, međutim, problem je što nam generalno nedostaje radnika” navodi Đukić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *