Mladi iz Nevesinja i Gacka na dinamičnom putovanju regijom


Crkvena opština Nevesinje u saradnji sa Medžilisom Islamske zajednice iz Gacka organizovala je obilazak pravoslavnih i islamskih vjerskih  objekata u Hercegovini, u  sklopu projekta ostvarivanja bolje saradnje i povezivanja mladih iz različitih vjerskih i etničkih zajednica.


Oko 30 mladih sa područja Nevesinja i Gacka posjetilo je šest vjerskih objekata i izletište Kravice, s ciljem uvažavanja različitosti i zbližavanja mladih različitih vjera i nacija.
Uz poštovanje svih epidemioloških mjera, učesnici su posjetili: Džamiju Mehmed age Zvizdića, u Gacku, Džamiju Hasan paše Predojevića u Bileći, Centralnu džamiju u Trebinju, Saborni Hram Preobraženja Gospodnjeg i Novu Graćanicu u Trebinju. i izletište u Kravicama kod Ljubuškog.


Uz obilazak vjerskih objekata, održano je i predavanje koje su obilježile brojne diskusije, pod nazivom “Predrasude, diskriminacija i stereotipi” u vođstvu Buha Miljana . Najviše pažnje privukle su teme kao što je kvalitet održavanja i jačanja komšijskih odnosa između mladih u izazovnim vremenima uprkos trendovima koji ih udaljavaju jedne od drugih” istakao je kordinator projekta, Stefan Bejatović

Imaći u vidu sjajnu saadnju ove dvije vjerske zajednice, posebno ohrabruje kako odziv tako i broj interakcija mladih, što je siguran garant ne samo održavanja već i unapređenja dobrih veza i odnosa između mladih različite vjeroispovijesti u Hercegovini, stoga je sasvim očekivano da ovaj projekat posluži kao primjer i inspiracija svim onima koji nisu bili dio ovoga projekta” otkriva Buha.


Zahvaljujući dobroj organizaciji mladi su u prvom dijelu dinamičnog putovanja imali priliku da steknu nova znanja o drugom i drugačijem, da prodube postojeća znanja i poimanja predrasuda, stereotipa i diskriminacije, ali i da zajednički posjete neki od atraktivnih lokaliteta u regiji, ovoga puta lokalitet Kravice kod Ljubuškog što dovodi do trajnog zbližavanja između mladih.

Sljedeća aktivnost održaće se u Nevesinju, a obuhvataće posjetu Hramu Vaznesenja Gospodnjeg i Crkvu Sv.Georgija na Vjenčacu kao i obrazovni sadržaj vezan za ulogu medija u procesu zbližavanja naroda različitih vjeroispovjesti i eliminaciji u današnjem vremenu koje je svakako opterećeno trendovima.

Vodopadi Kravica, Ljubuški. www.kravica.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *