Na dvije pogrešne adrese 40.000 KM


U Mostaru je hladno ali nikad nije dosadno. Nakon više od decenije u vakumu što se tiče donošenja odluka na nivou grada, Mostar trpi “početničke” greške.

Na spisku za dodjelu sredstava neprofitnim organizacijama našla su se i dva privredna subjekta. Naime, na popisu neprofitnih organizacija koje, kako je navedeno u dokumentu kojeg je portal Bljesak.info imao na uvid, dobivaju novac iz proračuna Grada Mostara na osnovi Odluke Gradonačelnika.

Na upit novinara iz Bljeska o tome kako su ove firme na popisu neprofitnih organizacija, Grad je odgovorio kako su ”naknadnim provjerama u nadležnom Odjelu za finansije i nekretnine utvrdili da je došlo do pogreške u samom knjiženju grant sredstava, koja će se propisanom procedurom i ispraviti’‘. ‘

Sramotan iznos za oboljelu djecu

U raspodjeli sredstava Jaffa je dobila 15.000 KM, a Marinada 25.000 KM dok je na istom popisu udruga djece oboljele od raka dobila samo 300 KM za, kako se navodi ”svakodnevni rad udruženja

Inače, nedavno je objavljeno istraživanje Transparency Internationala u BiH u kojem se navodi kako je u BiH za dvije godine podijeljeno 121 miliona KM neprofitnim organizacijama među kojima su brojni primjeri političkih zloupotreba i sukoba interesa.

Tako se novac dodjeljuje bez ikakvih kriterija i javnog poziva a na čelima udruženja koja novac dobivaju su ili dužnosnici ili ljudi bliski strankama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *