Na proteste se ne ide nespreman


Protesti uglavnom predstavljaju okupljanja građana putem kojeg žele izraziti svoje nezadovoljstvo povodom problema, pojava, prijetnji i/ili situacija koje ih muče. Međutim protesti ne teku uvijek u duhu mira i demokratije, a nerijetko prerastaju i u incidente u kojima ne manjka nasilja što od strane okupljenih što u vidu policijske ili druge službene brutalnosti.

Ukoliko se odlučite da učestvujete u nekim protestima, u tekstu možete pronaći nekoliko savjeta “kako se to radi

Upotreba brutalne sile državnog represivnog aparata je ono sa čime možemo biti suočeni svaki put kada u većem broju izađemo na ulice i zbog toga treba da budemo informisani i pripremljeni, kako bismo smanjili eventualnu štetu.

Ne ići nespreman na ulicu

Protesti nisu sastanak mjesnih zajednica, iako će vas mnogi pokušati ubijediti u suprotno. Na ulicu se ne ide nespreman/a. Ako znate kakve opasnosti vrebaju učesnike protesta, logično bi bilo da “ne idete glavom bez obzira“. Ako već idete, napravite plan; znajte od koga i koliku pomoć ili podršku za ne daj Bože možete dobiti. Bez obzira na dešavanja krucijalno je važno da ostanete smireni i zadržite svoj fokus.

Ako ipak dođe do eskalacije nasilja, morate biti spremni da reagujete i biti u stanju da primjetite znake problema kako psihičkih tako i psihičkih i kod sebe i kod drugih.

Šta se nosi na proteste, a šta ne

Na proteste se obično nosi torba, ručna ili preko ramena, od izdržljivog materijala. Šta god da u njemu nosite – izostavite lična dokumenta i novce. Ličnu kartu bi morali imati, i nešto novaca za “ne daj Bože“. Nikako kartice i tome slično, kao ni nepotrebna važna dokumenta pasoš, vozačka itd. Kako bi vam ruke bile “slobodne” izbjegavajte nošenje gabaritnih stvari.

Zaštitite se

Kapa, šal i maska, osim što vas štite od zaraze, štite i vaš identitet od špijunaže raznih službi kako domaćih tako i stranih, odnosno državnog aparata i njegovih igara “na kvarno“. Radi težeg raspoznavanja, obično se nosi crno što bi rekli “od glave do pete” bez obilježja.

Ako nosite sočiva – zaboravite, jer u slučaju suzavca i drugih hemikalija postoji mogućnost da vam supstanca ostane zarobljena što može izazvati ozbiljne iritacije oka. Obuća, što udobnija to bolje, jer možda napokon dobijete priliku da oborite rekord Jusaina Bolta, 400 m sprint pred kordonom policije.

Komunikacija

Stara provjerena deviza : “Prepaid kartica, i old-school mobila”. Podrazumijeva se, zaključana.

Grupno kretanje Kao i u svemu bitno je da se zna neki red. Pravilo 1: na proteste nikad ne idite sami, ali prije polaska bitno je da se raspodjelite uloge i imate plan u slučaju eskalacije nasilja. Plan je ključ U slučaju eskalacije nasilja najgore se ponašati neplanski, to naravno donosi i neplanirane probleme. Na parče hartije trebate imati zapisane brojeve koje bi u hitnim slučajevima kontaktirali, različito kodiranim rasporedom da ne može baš svako shvatiti. Bitno je isplanirati i rutu kretanja, ali i imati u glavi plan ukoliko se razdvojite od grupe i to stanje “potraje“.

Sve u svemu – pamet u glavu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *