Na šta liči hrvatski evro


Hrvatska je već nekoliko godina u lancima EU, a tek sada dobija na važnosti kada se radi o konkretnim potezima izgradnje kosmopolitanskog identiteta. Iako mnogi to pripisuju “hrvatskom lukavstvu“, mnogi se ne slažu sa “otimačinom“. Tako se na hrvatskom evru može naći Nikola Tesla, glagoljica i sl.

Danas vlada predstavija izgled hrvatske kovanice evra. Odabrani su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljice.

Cijena dizajna oko 10.000 eur

Pranjković je za svoj pobjednički dizajn s kunom dobio 70.000 kuna, odnosno nešto manje od 20.000 KM. Pranjković je prešao igricu tako što su i ostala dva dizajna koja je dostavio nagrađena, te je čovjek zaradio preko 30.000 KM

Društvenim mrežama se širi poređenje s fotografijom

Društvenim mrežama ubrzo se proširila usporedba kune s kovanice evra i fotografije objavljene na internetu. Ljudi u komentarima uglavnom ukazuju na sličnosti između kune s kovanice i lika kune na slici.

Kako je funkcionisalo takmičenje?

Za kovanicu s motivom kune prihvaćeno je 295 prijedloga dizajna, a zatim je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu evra odabrala devet najuspješnijih prijedloga dizajna te ih poredane po rangu dostavila HNB-u.

Zatim je, u drugom krugu takmičenja Komisija za novac HNB-a odabrala tri najuspješnija prijedloga dizajna i poredala ih po rangu. Odluku o odabiru najuspješnijih prijedloga dizajna Komisija za novac donijela je 3. decembra 2021.

Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simbolišu Hrvatsku koristiti i van njenih granica“, poručili su iz vlade.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *