Nova pravila za Google i Meta


Alphabet (GOOGL.O) Google, Meta (FB.O) i druge velike onlajn platforme moraće da učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja ili rizikuju velike novčane kazne prema novim internet pravilima dogovorenim između zemalja Evropske unije i zakonodavaca EU. Do sporazuma je došlo nakon više od 16 sati pregovora. Zakon o digitalnim uslugama (DSA) je drugi deo strategije šefice EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager da obuzda Alphabet (GOOGL.O) jedinicu Google, Meta (FB.O) i druge američke tehnološke gigante.


Nova pravila zabranjuju ciljano oglašavanje usmereno na decu ili zasnovano na osetljivim podacima kao što su vera, pol, rasa i politička mišljenja. Tamni obrasci, koji su taktike koje obmanjuju ljude da daju lične podatke kompanijama na mreži, takođe će biti zabranjeni. Velike onlajn platforme i onlajn pretraživači biće potrebni da preduzmu specifične mere tokom krize. Taj potez je pokrenut ruskom invazijom na Ukrajinu i dezinformacijama u vezi sa tim.

Kompanije bi mogle biti prinuđene da predaju podatke u vezi sa njihovim algoritmima regulatorima i istraživačima. One se takođe suočavaju sa godišnjom naknadom do 0,05% svetskog godišnjeg prihoda za pokrivanje troškova praćenja njihove usklađenosti.

Shirdewan: Ovo je greška

Poslanik EU Martin Schirdewan kritikovao je izuzeće koje je dato srednjim preduzećima – ” Ovo je greška. Zbog velikog broja kompanija koje potpadaju pod ovu definiciju u digitalnom sektoru, izuzetak je kao rupa u zakonu”.

DSA će se primenjivati 2024.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *