Nove avio-linije iz Mostara


Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić izjavio je danas da se ulažu veliki napori da se oživi Aerodrom Mostar.

Uglavnom su to još uvijek charter letovi. Dakle, niskotarifne kompanije koje će letjeti iz Mostara i očekujem da će to biti sigurno početkom šestog mjeseca. Nama je cilj da uspostavimo jednu redovnu liniju i razgovori idu u tom pravcu, da imamo jednu redovnu liniju Mostara sa nekom svjetskom destinacijom”, kazao je  Marić na konferenciji za novinare.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina govoreći o stanju na Aerodromu Mostar kazala je da je problem  prije svega vlasnička struktura. ”Zasigurno niste nigdje vidjeli da ja Aerodrom u 88,8 posto u vlasništvu Grada Mostara kao jedinice lokalne samouprave a preostali postotak u vlasništvu Zračne luke Zagreb. Ta vlasnička struktura ja jedinstvena na području ove države i onemogućuje značajnija ulaganja”, pojasnila je Komadina.

Ona je kazala i kako je ”upitno kako i na koji način zainteresovati potencijalne strateške partnere da se uloži u Aerodrom Mostar.

”U pitanju su milionski iznosi koji trebaju da se ulože kako bi Aerodrom  zadovoljio sve uslove koji su propisani međunarodnim standardima. Konkretno, direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić je bio u Poljskoj vezano za let Mostar – Katovica i obratno. Gradonačelnik je takođe izašao s informacijom vezano za let za Dusseldorf i naravno radi se na tome da Eurowings i Ryanair i ostali – da se uvedu nove linije, tj. da budu redovne linije a ne charter letovi”, izjavila je glavna savjetnica Grada Mostara.

Direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić takođe je najavio brojne nove letove,  koji prema njegovim riječima kreću ubrzo. ”Građani Mostara trebali bi imati mogućnost letjeti na evropske destinacije kao što je Düsseldorf ovoga ljeta počevši od 30. 6. do 28. 8. s aviokompanijom Eurowings. Letovi su organizovani svakog četvrtka i nedjelje u navedenom periodu. Planira se 18 operacija. Već imamo potvrđene charter-letove iz Italije (Catanija) koji kreću od 22. 7. do 2. 9. s kompanijom Electra Airways”, rekao je Ljubić za Večernji list.

On je rekao i kako se planira uvesti i linija iz Palerma za Mostar koja još nije potvrđena. ”Na toj liniji prometovala bi hrvatska nacionalna kompanija Croatia Airlines. Pri kraju je i realizacija letova iz Ammana za Mostar. Početak se očekuje 2. 5. do 1. 9. Letio bi Fly Jordan. Imamo još mnogo upita, ali ne i potvrda iz Italije, Španije, Irske te očekujemo uspješniju sezonu i oporavak Aerodroma Mostar”, istakao je direktor Aerodroma Mostar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *