Obnovljena “mala škola” je veliki znak


Mala škola” izgrađena sredstvima UNESCO-a sredinom devedesetih mnogima je pružila prvi korak u obrazovanju i svi je se s radošću sjećamo. Iz nje nosimo samo najljepše uspomene . Koliko smo joj vratili?

Nažalost , u nju se nije ulagalo, bar ništa “ozbiljnije” . Polako i tiho je propadala, zanemarena, često trpeći razne mangupluke, a najviše je privlačila umjetnike oba pola.

Tadašnju administraciju to nije mnogo brinulo, jer “to su boje omladine” kako je direktor znao reći ili “Sve se dešava noću, mi to ne možemo da spriječimo” kao i da “zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti da kupe adekvatnu boju i prekreče grafite“.

Obnova “male škole” je veliki znak

Uprkos bremenitim vremenima, iznašlo se načina da se fokus vrati na sam početak obrazovanja . Obnova objekta “Mala škola” prvi je projekat kandidovan prema Vladama Srpske i Srbije , koje su prepoznale potrebe Nevesinja.

Zahvaljujući predanom radu posle par mjeseci pauze oko 250 djece se vraća redovnoj nastavi ali ovoga puta u novi ambijent.

Prema riječima direktorice Mare Šaran škola je u potpunosti obnovljena , renoviran krov, zamijenjeni podovi, otvori te i elektro-instalacije u kompletu kao i dio stolarije.

Škola je davno izgrađena UNESCO-vim sredstvima , takoreći u ratnim uslovima, i od tad nema “ozbiljnog” ulaganja.

Zadovoljstvo na sve strane

Direktorica ne krije svoje zadovoljstvo , ali ne kriju ni građani. Za neke od njih, obnova “male škole” predstavlja radosnu vijest za Nevesinje.

Mislim da sam prva generacija male škole i odavde nosim najljepše uspomene. Sjećate li se vrteške?

Uz smijeh, Nevesinjci

Ulaganje u budućnost

Ulaganje u obrazovanje sigurno je ulaganje u budućnost. Ne treba čekati novih 20 godina da bi promijenila vlast i došlo do ulaganja u očuvanje najvažnijih objekata za opštinu Nevesinje.

Fotografije :Radio Nevesinje


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *