Otkriven gen kod Srba koji ih razlikuje od drugih naroda


Otkriven gen kod Srba koji ih razlikuje od drugih naroda.

Naučna savetnica Instituta za nuklearnu energiju Vinča dr Nevena Veljković iznijela je u javnost zanimljive podatke koji su rezultat istrazivanja koje je sprovedeno nad Srbima. Ona je istakla da postoje odredjene varijacije gena koje se mnogo cesce pojavljuju kod Srba, u odnosu na druge narode. Posebnu pažnju privukao je jedan gen, zapravo protein koji on proizvodi, a sve zbog zamiljivog i specifičnog naziva.

Institut Vinča je dokazao da postoji jedna varijacija gena koja je češća u Srbiji. Svi mi imamo iste gene, ali njihove varijante se razlikuju u različitim grupacijama. Kod naših građana je specifična jedna varijanta, po onome što se za sada zna, mada se baze podataka još pune, istraživanja su u toku. Taj gen zove se PSPH, koja je vezana za njegovu funkciju, ono što je nama bilo zanimljivo. Geni proizvode proteine koji dalje čine ono po čemu se razlikujemo. Protein je SERB, to je nama bilo vrlo uzbudljivo, iako je potpuno slučajno! Ime dobija po tome što je u pitanju serium B proteaza, pa se skrati na SERB. Ali od 24.000 gena koliko ima, da baš mi u Srbiji imamo tu razliku, to je neverovatna koincidencija“, rekla je Veljković.

Kako kaze doktorka, gen PSPH još uvijek nije dovoljno istražen i detaljni podaci će tek biti poznati.

Imamo značajna naučna otkrića, otkrili smo da postoje varijante gena koje nisu bile poznate u velikim bazama podataka kod nas. Sve više gentskih istraživanja to otkriva, male populacije nisu bile predmet istraživanja, ali se ta naučna nepravda sada sve više ispravlja. Saznajemo sve više o raznovrsnosti sveta koji nas okružuje“, rekla je doktorka, za Prvu TV.

Ono sto je posebno važno istaći je to da ospežnija istraživanja , sa više ispitanika tek slijede. Doktorka kaže da je jako vazno staviti nas na ovu genetsku mapu, jer velike farmacetske kompanije prave terapije uzimajući sve u obzir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *