Ovo ostrvo obećava dug život


Tajna dugog i zdravog života je pronađena na ovom malom ostrvu kraj obale Japana. Ostrvo Okinawa je dom za najmanje 450 ljudi koji imaju preko 100 godina.

Smatra se da je upravo ovaj otok najzdravije mjesto na svijetu, gdje je prosječni životni vijek žena 86, a muškaraca 78 godina. Ne samo da stanovnici otoka žive dugo, već žive zdrav i sretan život.

Ostrvo je prepuno nevjerovatnih priča od kojih se ističe 96-godišnji Seikichi Uehara koji je, u njegovoj dobi, porazio tridesetogodišnjeg bvšeg prvaka svijeta u boksu, dok Nabi Kinjo, 105-godišnja žena, lovi i ubija otrovne zmije bez ikakvih problema.

Na ulicama ostrva Okinawa možete vidjeti ljude koji imaju 90 – 100 godina na biciklima, ili kako vježbaju karate, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno, pa čak i rade na farmama.

Tajni recept dugoviječnosti

Njihova tajna je dostupna svima i jako je jednostavna: paze šta jedu i imaju pozitivan stav prema životu. Koncept stresa je potpuni stranac na ovom otoku.

Jedva da sam ikad bio ljut

88-godišnji starac

88-godišnji poljoprivrednik koji i dalje radi 11 sati dnevno kaže: “Jedva da sam ikada bio ljut. Uživam u životu jer sam sretan na poslu, a mislim da je to lijek za dug život.”

Stara izreka popularna na ovom otoku savršeno prikazuje životnu filozofiju dugovječnih stanovnika Okinawa: “U sedamdesetoj si još dijete, u osamdesetoj mlad. A ako vas pozovu iz raja u devedesetoj, recite im: Vratite se kad napunim stotu.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *