Pitanje otpuštanja radnika Terme Gacko


Termoelektrana Gacko, mjesto gdje su mnogi Nevesinjci našli zaposlenje i njime bili zadovoljni, na meti je kritika ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića. Pokrenuto je pitanje otpuštanja radnika Terme.

Zahtjevi sa Skupštine akcionara

Posljednju sjednicu Skupštine akcionara ovog preduzeća obilježili su zahtjevi
uprave da ispoštuje zaključke koje je donijela Vlada Republike Srpske s ciljem racionalizacije svoje troškove odnosno znatno smanji broj radnika.

Đokić je saznajemo svojevremeno glasao za sve predložene tačke kao predstavnik državnog kapitala izrazio je nezadovoljstvo situacijom u firmi.
Sredinom prethodnog mjeseca Đokić je u pisanoj formi obavjestio javnost da nije zadovoljan ishodima rada preduzeća u prošloj godini nakon što je razmotren izvještaj.

Urušavanje likvidnosti preduzeća

Između ostalog navodi se da prihodi stečeni prodajom struje ne mogu podmiriti rashode poslovanja. Takođe se navodi da kratkoročne obaveze koje pristižu ovom preduzeću daleko povećane što je dovelo do urušavanja likvidnosti.

Tražim da se poslovanje uskladi sa ranije iskazanim i vama ukazanim stavovima Vlade Republike Srpske u pogledu štednje, racionalizacije i smanjenja troškova poslovanja te optimizacije broja zaposlenih“, pojašnjava je Đokić.

Šta kažu revizori

Revizorski izvještaj usvojen na Skupštini akcionara otkriva da nastavak poslovanja zavisi od podrške Matičnog preduzeća.

Revizorskim izvještajem utvrđen je i dug od 6.8 miliona KM prema licima povezanim sa preduzećem, na šta se dodatno uključuje 7.2 miliona KM obaveza prema Matičnom preduzeću koje RiTEGacko” negira.

Osporavanje obaveza prema Matičnom preduzeću

Ukoliko negiranje za rezultat da osporavanje u potpunosti, ovaj minus će ostaviti traga na rezultate poslovanja prošle godine.

Revizija je utvrdila da su kratkoročne obaveze društva koje predvodi Miodrag Šešlija u ovom trenutku veće za 12.3 miliona KM što dovoljno govori o problematici izmirivanja obaveza blagovremeno.

Od sličnih problema strahuju još neka preduzeća koja posluju u okviru „Elektroprivrede Republike Srpske “ potvrdila je Revizija.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *